MITO U CROSCU

Pacak izlazi iz istražnog zatvora

27.05.2011 u 17:18

Bionic
Reading

Dva dana naklon što je iz Remetinca izašao suspendirani glavni izvršni direktor Ine i bivši direktor Crosca Bojan Milković istražni je zatvor danas ukinut i Miroslavu Pacaku, bivšem voditelju remonta platformi u Croscu, koji je zajedno s Milkovićem osumnjičen da je primio gotovo osam milijuna kuna mita i krivotvorio službene isprave

Sudac istrage Ratko Šćekić udovoljio je zahtjevu njegove obrane da se istražni zatvor u kojem je bio zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke zamjeni tzv. zaštitnom mjerom zabrane kontaktiranja sa svjedocima koji nisu ispitani u dosadašnjem dijelu istrage.

Šćekić je kazao da će zabranu kontaktiranja sa svjedocima, kao i u Milkovićevom slučaju, nadzirati policija u mjestima gdje svjedoci borave.

Pacak i Milković sumnjiče se da su od 2002. do 2009. dodjeljivanje poslova drugim poduzećima uvjetovali davanjem mita u iznosu od pet posto neto vrijednosti ugovorenog posla, odnosno u drugim slučajevima 10 posto od vrijednosti ukupno izvedenih radova.

Mediji su ranije povezivali Milkovića sa spornom obnovom američke naftne platforme Key Manhattan dok je bio predsjednik Uprave naftnih servisa Crosca. Obnovu platforme navodno je vodio Miroslav Pacak koji je tada bio zaposlenik Crosca i suvlasnik vukovarske tvrtke RIG-TSG koja je bila izvođač radova.

Istraga je isprva pokrenuta zbog sumnje da su primili oko 3,3 milijuna kuna mita, a jučer je proširena zbog sumnje u novih 4,5 milijuna kuna mita

Očekuje se da će Pacak remetinečki zatvor, u kojem je bio od 5. travnja kada se vratio iz Tunisa, napustiti u poslijepodnevnim satima.