OTKUP DRŽAVNOG ZEMLJIŠTA

Dukić: 'Zakon ide na ruku Todoriću i Žito-zajednici'

27.05.2011 u 16:53

Bionic
Reading

Zakon o otkupu državnog poljoprivrednog zemljišta, koji je danas izglasan u Saboru, ponovo je digao seljake na noge. Složni su u mišljenju da spomenuti Zakon ide na ruku moćnom lobiju, čiji je interes da se 96.000 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta prenamijeni u građevinsko. Seljaci su kategorički protiv toga, jer je, kako kažu, poljoprivrednog zemljišta već sada premalo

'Ovakav Zakon ne pogoduje okrupnjavanju ni očuvanju obiteljskih gospodarstava, već moćnicima koji bi poljoprivredno zemljište, prenamijenjeno u građevinsko te ga pokupovali po 10 puta nižim cijenama.

Dio kvalitetne, obradive poljoprivredne zemlje, na kojoj sada raste pšenica ili kukuruz, završit će kao travnjak golf terena, a seljaci za takve poteze nikada neće dati zeleno svjetlo', izjavio je za tportal Dragutin Dukić, predsjednik Koordinacije seljačkih udruga.

Istaknuo je da spomenuti zakon nije dobio suglasnost nijedne seljačke udruge u Hrvatskoj, a usprotivila mu se i Poljoprivredna komora.

Zastupnici su prilikom glasanja prihvatili i Vladin amandman prema kojem će tržišna cijena prenamijenjenog poljoprivrednog zemljišta imati istu cijenu kao tržišna cijena građevinskog, a ne, kako je ranije predloženo, poljoprivrednog zemljišta, no to nije smirilo nezadovoljne seljake koji su apsolutno protiv prenamjene poljoprivrednog u građevinsko zemljište.

'Protiv ovakvog Zakona bio je i ministar Uprave Davorin Mlakar, koji je tražio da sporni Zakon ide u doradu, no on je ipak danas po hitnom postupku išao u Sabor na prvo čitanje te je evidentno da iza njega stoje moćnici kojima je upravo takav Zakon u interesu', zaključio je Dragutin Dukić.

Među moćnicima kojima ovakav Zakon o otkupu državnog poljoprivrednog zemljišta odgovara, Dukić je naveo i krupne igrače, odnosno velike tvrtke poput Agrokora i Žito-zajednice. Naime, kako je pojasnio, po ovom je Zakonu glavni kriterij za stjecanje prava otkupa državnog poljoprivrednog zemljišta broj zaposlenih, u čemu prednjači upravo Agrokor

Dragutin Dukić

Nakon današnjeg izglasavanja spornog Zakona, Dukić je u ime seljačkih udruga najavio da će seljaci tražiti njegovo hitno povlačenje, budući da takav Zakon direktno šteti obiteljskim gospodarstvima i hrvatskoj poljoprivredi.

Ako, kako kaže, sve završi na 'razgovoru gluhih', seljaci će krenuti u najmasovnije prosvjede do sada, prema kojima su svi dosadašnji bili 'dječja igra'.

Dukić je ipak odbacio scenarij blokade prometnica u vrijeme turističke sezone, jer, istaknuo je, seljaci ne žele uništiti sezonu koja u državnu blagajnu nosi prihod. Kakva je točno strategija po kojoj će se odvijati novi seljački prosvjedi, znat će se nakon što se ovih dana dogovore sve seljačke udruge iz čitave Hrvatske.