SVEČANOST

Promaknuto 136 časnika MORH-a i OSRH

27.05.2011 u 16:16

Bionic
Reading

O Hrvatskoj se danas s poštovanjem govori kao o zemlji koja doprinosi izgradnji boljeg i pravednijeg svijeta, kazala je premijerka Jadranka Kosor povodom obilježavanja 20. obljetnice Oružanih snaga na svečanosti u Domu Hrvatske vojske 'Zvonimir'

Tom je prigodom, a prema odluci predsjednika Hrvatske i vrhovnog zapovjednika Ive Josipovića ukupno promaknuto 136 časnika, a mnogi su pohvaljeni te nagrađeni prigodnim knjigama, ručnim satovima i dalekozorima. Međutim, najviše je pažnje i najjači te najduži pljesak izazvalo promaknuće satnika Marka Pavkovića u čin bojnika.

Vraćajući se iz misije iz Afganistana prije više od godinu dana Pavković je, podsjećamo, u stravičnoj nesreći izgubio obje potkoljenice, a sada je na rehabilitaciji i uz pomoć proteze pokušava se vratiti u normalan život.

U ime promaknutih, nagrađenih i pohvaljenih zahvalio se komodor Robert Hranj, koji je kazao da je Hrvatska vojska u proteklih 20 godina ostvarila velike rezultate, ali da posao nije i vjerojatno nikada neće biti gotov jer predstoji trajna zadaća transformacije i izgradnje efikasnih oružanih snaga koje će odgovarati novim izazovima i sitauciji u svijetu i okružju.

Premijerka Jadranka Kosor je u svom obraćanju zahvalila vojnicima, od kojih su se mnogi bili i branitelji, na njihovom doprinosu u izgradnji, obrani i oslobađanju Hrvatske, dodavši kako želi da nas ta snaga snaži te da se nikada ne zaboravi doprinos branitelja samostalnoj, neovisnoj i europskoj Hrvatskoj.

Ostvarene su vjekovne težnje hrvatskog naroda za samostalnošću i slobodom i stvorene suvremene oružane snage, koje će moći odgovoriti novim sigurnosnim zahtjevima što je rezultiralo i primanjem Hrvatske u NATO, a profesionalizam i visoka razina sposobnosti Oružanih snaga prepoznata je i u međunarodnim mirovnim misijama i operacijama, istaknula je Kosor.

Dodala je i da Hrvatska u skladu s gospodarskim trenutkom ipak iznalazi sredstva za daljnje opremanje i modernizaciju, na čemu je angažiran i cijeli niz hrvatskih tvrtki te najavila da će vlada i dalje raditi na poboljšanju uvjeta rada u obrambenom sustavu.

Ministar obrane i Josipovićev izaslanik Davor Božinović kazao je da je ovo prigoda prisjećanja na stvaranje i pobjedničke oslobodilačke akcije Hrvatske vojske, ali i svih onih koji su u to ugradili svoje živote. Njih se prisjetio i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general pukovnik Drago Lovrić, te naglasio važnost daljnje izgradnje Oružanih snaga na visokim standardima, kao dio obrambenog sustava koji štiti neovisnost i suverenost RH.