BOJE I LAKOVI

Zeleni ostavili otpad ispred Ministarstva

12.03.2009 u 16:02

Bionic
Reading

Aktivisti Zelene akcije održali akciju ispred Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva (MZOPUG) tražeći rješenje za problem zbrinjavanja boja i lakova iz kućanstava

Naime, prema njihovim saznanjima većina građana širom Hrvatske svoje otpadne boje i lakove ne mogu donjeti u reciklažna dvorišta jer ih ona ne žele primiti. Kako im se u posljednje vrijeme za pomoć obratio velik broj građana oni su ga odlučili zbrinuti u svojim prostorijama, ali i ispred Ministarstva gdje su ga nakon akcije ostavili.

'Ministarstvo mora stvoriti sustav koji će građanima omogućiti da svoje otpadne boje i lakove besplatno zbrinu, a ne da se građane zapravo potiče da ih bacaju u okoliš. Tražimo da se uredi sustav prema kojem bi proizvođači ili uvoznici boja i lakova plaćali i za zbrinjavanje otpada koji njihovom upotrebom nastaje.

Isto tako tražimo da se od građana počnu sakupljati otpadne boje i lakovi bez naknade te da se izgradi postrojenje s nekom od ekološki prihvatljivih tehnologija poput ' mokre oksidacije' kako bi se takav otpad mogao obraditi i zbrinuti', stoji u priopćenju kojeg potpisuje Zelena akcija.

Iz Ministarstva pak poručuju da su, na temelju Zakona o otpadu, gradovi i općine kojima građani plaćaju odvoz komunalnog otpada dužni organizirati reciklažna dvorišta u kojima će od građana preuzimati i tu vrstu otpada koja nastaje u kućanstvima (ambalaža od otpadnih boja i lakova, ambalaža od ostalih opasnih tvari i sl.).

'Ako neko gradsko reciklažno dvorište odbija preuzeti od građana tu vrstu otpada treba podnijeti prijavu inspekciji zaštite okoliša jer bi to bilo kršenje Zakon o otpadu. Iz evidencije inspekcije zaštite okoliša vidljivo je da Zelena akcija nije do sada prijavljivala Grad Zagreb radi odbijanja preuzimanja navedene vrste otpada', piše u priopćenju MZOPUG-a.