KORISNE INFORMACIJE

Kako se možete zaštititi od ovrha?

Bionic
Reading

Podružnice HNS-a Grada Zagreba u subotu će dijeliti građanima informativni materijal o problemima s kojima se mogu susresti u slučajevima ovrhe te njihovim zakonskim i građanskim pravima koja proizlaze iz primjene novog Zakona o ovrsi. Tportal vam donosi informacije koje vam, prema mišljenju HNS-ova stručnog tima, mogu pomoći ukoliko se, nesretnim spletom okolnosti, nađete u toj situaciji

U HNS-u su istaknuli da tom akcijom žele upozoriti građane na nove okolnosti i informirati ih o njihovim pravima u vrijeme kada zbog smanjene likvidnosti i teške gospodarske situacije dolazi do sve većeg broja ovrha, kako na novčanim sredstvima, tako i na nekretninama i pokretninama.

Iako je novi zakon stupio na snagu, građani nisu bili ni upozoreni ni upućeni u svoja prava i mogućnosti, ističu u Hrvatskoj narodnoj stranci te napominju da su upravo u svrhu zaštite interesa, imovine i materijalnih dobara građana krenuli u tu informativnu kampanju.

Akcija pod nazivom SEZONA JE OVRHA! OBRATITE PAŽNJU! održat će se 28. svibnja na sljedećim mjestima gradskih četvrti Grada Zagreba:

podružnica Podsused-Vrapče – tržnica Gajnice (9 sati), podružnica Trnje – tržnica Savica (9 sati), podružnica Gornja Dubrava – tržnica Dubrava Koledinečka (9 sati), podružnica Trešnjevka-sjever – trešnjevački plac (9.30 sati), podružnica Maksimir – tržnica Kvatrić (10 sati).

U nastavku vam donosimo kratki vodič s korisnim podacima o ovrhama.

Zašto je nužno informirati se o ovrhama? Postoji, naime, velika vjerojatnost da će na vašoj imovini biti provedena ovrha ako: ne plaćate redovito račune, kasnite s uplatama ili ste samo zaboravili platiti neki zaostali račun. Morate biti svjesni činjenice da nitko kome ste dužni nije obvezan opomenuti vas ili vas na bilo koji drugi način podsjetiti na dug. Ni tvrtka ni pojedinac. Svojevoljno će pokrenuti ovršni postupak te vam poštom uručiti javnobilježničko rješenje o ovrsi. A prema javnobilježničkom rješenju, dužni ste: glavnicu iznosa duga + kamate + troškove ovršnoga postupka.

NAJČEŠĆA PITANJA I ODGOVORI

Možete li uložiti prigovor?
Da, u roku 8 dana od primitka rješenja.

Kada i zašto je bolje ne uložiti prigovor?
Prigovor je bolje ne uložiti ako ne postoje valjane osnove za pobijanje dugovanja, jer se prigovorom pokreće sudska parnica, a vaš se dug tada uvećava i za troškove parničnog postupka.

U slučaju da ne uložite prigovor:
- u roku 8 dana započinje postupak ovrhe;
- rješenje o ovrsi šalje se na provedbu na vašu plaću, račune, pokretnine ili nekretnine;
- ako ste zaposleni, nalog za provedbu ovrhe bit će, u pravilu, upućen vašem poslodavcu koji će iznos oduzeti od vaše plaće (i pritom zaštititi od ovrhe vaša sredstva koja su zakonski izuzeta iz ovrhe) te na račun vjerovnika isplaćivati dozvoljeni iznos vaše plaće;
- ako ste umirovljenik, ovrha će biti upućena HZMO-u, koji će vam nalogom sjesti na mirovinu;
- ako ste nezaposleni, ovrha će, u pravilu, biti upućena Fini, koja će vašoj matičnoj banci izdati nalog za pljenidbu svih sredstva s vašeg računa te njihov prijenos na račun vjerovnika.

Pljenidba se provodi:
- bez vaše suglasnosti;
- vaš račun bit će terećen i za dodatne troškove: troškove ovršnog postupka te za kamate na dugovani iznos.

Koje su moguće posljedice:

- smanjivanje dopuštenog minusa;
- ukidanje kartičnog poslovanja;
- blokada računa.

Ako nemate dovoljno financijskih sredstava na računima, uslijedit će pljenidba preostale imovine – pokretnina, motornih vozila i nekretnina.

ŠTO MOŽETE/TREBATE UČINITI?

Kada ovrhu provodi Fina, imate pravo:
- otvoriti poseban račun na koji ćete primati iznose nad kojima je zabranjeno provoditi ovrhu: primanja po osnovi socijalne skrbi, naknada za privremenu nezaposlenost, dječji doplatak, stipendije, naknade štete nastale zbog narušena zdravlja, radne sposobnosti ili smrti davatelja uzdržavanja, naknade zbog tjelesnoga oštećenja i drugo te iznos od 2/3 prosječne neto plaće u Hrvatskoj (iznos prosječne plaće - 5305 kuna);
- ako su vam primanja manja od prosječne plaće, iznos od dvije trećine vaših primanja, za osnovne troškove.

Dabiste ostvarili to pravo, trebate učiniti sljedeće:
- otvaranje takvog računa morate osobno zatražiti u poslovnici Fine;
- u banci otvoriti novi račun na kojem ćete primati sredstva izuzeta iz ovrhe.

Može li se pljenidba provoditi nad dobrima stečenima u braku?
Da, ali sva dobra stečena u braku dio su bračne stečevine i dijele se napola. Prema tome, nekretnine stečene u braku ne mogu biti zaplijenjene u cijelosti, nego podliježu prigovoru treće strane (vašeg bračnog druga) koji ima pravo na zadržavanje svoje polovice u vlasništvu.

Koje su pokretnine izuzete od ovrhe?
Odjeća, obuća, rublje i drugi predmeti osobne upotrebe, posteljina, posuđe, namještaj, štednjak, hladnjak, stroj za pranje rublja i druge stvari koje služe za zadovoljenje potreba kućanstva, hrana i ogrjev, radna i rasplodna stoka, poljoprivredni strojevi i druga oruđa za rad koja su nužna poljodjelcu za održavanje poljoprivrednoga gospodarstva te sjeme za uporabu na tomu gospodarstvu i hrana za stoku za četiri mjeseca, odličja, medalje, ratne spomenice i druga odličja i priznanja, vjenčani prsten, osobna pisma, rukopisi i drugi osobni spisi, obiteljske fotografije, osobne i obiteljske isprave i obiteljski portreti te pomagala koja su invalidu ili drugoj osobi s tjelesnim nedostacima nužna za obavljanje životnih funkcija.

A zastara?
Sva potraživanja podliježu zastari.

Zastara nastupa u razdobljima od jedne, tri, pet ili deset godina, ovisno o vrsti potraživanja. Zastara potraživanja zbog neplaćenih režija nastupa u roku od jedne godine od dospijeća računa.

Što trebate učiniti ako postupak ovrhe za određeno dugovanje nije pokrenut u zakonskim rokovima?
Uložiti prigovor zastare.