Hrvatska JE LI SE GRBIĆ OGRIJEŠIO O NAPUTAK?

Karamarko: Anonimne prijave protiv policajaca ne tretirati!

Ministarstvo unutarnjih poslova Tomislava Karamarka u siječnju ove godine izdalo je naputak da se anonimne prijave protiv policajaca ne tretiraju i ne evidentiraju kao predstavke, piše Večernji list

Drugim riječima, ravnatelj policije Oliver Grbić kojeg su optužili da je podnosio anonimne prijave protiv oporbe u privilegiranijem je položaju od ostalih građana. Pučki pravobranitelj Jurica Malčić rekao je za Večernji list da bi takve upute mogle značiti da se izbjegava civilna kontrola koja je uvedena novim Zakonom o policiji te da policija neugodne stvari zadržava za sebe.

U uputi iz kabineta Ministarstva čiji faksimil je objavio Večernji stoji da se predstavkom smatra 'svaki čitljivo potpisani podnesak u kojem se na rad ustrojstvenih jedinica MUP-a ili rad i ponašanje njegovih zaposlenika iskazuje prigovor ili pritužba, ili pak iznosi prijedlog da se nešto učini'.

Također se, uz potpis, traži i minimalna količina osobnih podataka preko kojih se može provjeriti identitet podnositelja. Traži se ime i prezime, adresa, eventualno broj telefona, JMBG, OIB i slično. Ako se podnositelj ne potpiše, njegova prijava se neće tretirati kao predstavka, nego će se smatrati korisnom informacijom za unutarnju kontrolu MUP-a.

Karamarkova uputa ne temelji se ni na kakvom propisu, nego se poziva na višegodišnje iskustvo rada s predstavkama i mišljenja sličnih službi zemalja EU-a.

Podsjetimo, nakon što je objavljena anonimna prijava protiv Slavka Linića, zbog koje je taj riječki SDP-ovac prozvao upravo Olivera Grbića, održan je sastanak s kojeg su Tomislav Karamarko i glavni državni odvjetnik Mladen Bajić poručili da su policija i odvjetništvo dužni postupati i po kaznenim prijavama jer su one za organe gonjenja koristan izvor informacija.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još