PODUMLJAK TVRDI

'Karamarko koristi policiju za osobni obračun'

26.05.2011 u 09:10

Bionic
Reading

Prema istraživanju o sukobu interesa koje je provela nevladina organizacija Partnerstvo za društveni razvoj (PSD) i u kojem je sudjelovalo pet gradova i četiri ministarstva, spomenuta udruga spočitava sukob interesa i aktualnom ministru policije Tomislavu Karamarku. Nakon pitanja postavljenih Ministarstvu unutarnjih poslova, čelnik udruge Munir Podumljak je dobio odgovore na vlastitu adresu, i to preko MUP-ova odjela za strance, umjesto na adresu udruge

Podumljak to tumači kao pritisak ministra Tomislava Karamarka na sebe. U izvještaju o istraživanju Podumljak tvrdi da je Karamarko vlasnički povezan s četiri tvrtke koje su poslovale s javnim poduzećima. Radi se o tvrtkama Stabilis, Doron net, Ippon security i Soboli.

'Sve četiri tvrtke bave se djelatnostima vezanima za osjetljive sigurnosne sustave. Soboli je, primjerice, u vrijeme izbijanja afera u Hrvatskim autocestama izradila glavne projekte sustava tehničke zaštite, panoramskog videonadzora te operativnog centra i sustava sigurnosti na autocestama', kaže Podumljak.

Na pitanje kako dokazuje da su te četiri firme povezane s Karamarkom, Podumljak kaže da to zna od ranije, a da su mu u sudu pokazali samo papir po kojemu Karamarko više nije vlasnik tih tvrtki. No budući da ne postoji nikakav dokument koji dokazuje da ih je Karamarko prodao, sumnja da je  ministar i dalje interesno vezan za te tvrtke. Podumljak kaže da ima fotokopiju tog papira.

Munir Podumljak također ističe da u svim gradovima i ministarstvima koji su obuhvaćeni istraživanjem postoje situacije koje otvaraju mogućnost za sukob interesa istaknutih dužnosnika i službenika, no vidljiv je napredak u izvještavanju o javnoj nabavi i transparentnosti proračunskih stavki, osobito u ministarstvima.

Među konkretnim primjerima mogućeg sukoba interesa izdvojen je još uvijek nerazriješen slučaj distribucije i reklamiranja OIB-a, kao projekta Ministarstva financija. Projekt je povjeren tvrtki Massol, koju su mediji povezivali s Ratkom Mačekom, bivšim glasnogovornikom Vlade bivšeg premijera Ive Sanadera.

Istraživanje PSD-a obuhvatilo je pitanja o upravljanju financijama, javnoj nabavi i sukobu interesa u Zagrebu, Čakovcu, Splitu, Sisku i Osijeku te Ministarstvu financija, Ministarstvu uprave, Ministarstvu unutarnjih poslova i Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi.

'Zabilježili smo napredak u vjerodostojnosti izvještavanja o javnoj nabavi u ispitanim ministarstvima', rekao je Podumljak.

Razlika u podacima Ministarstva gospodarstva i Državne revizije o provedbi javne nabave 2008. godine iznosila je preko 271 milijun kuna, a 2009. godine smanjila se na 21,2 milijuna kuna.

U gradskim proračunima PSD je zabilježio poboljšanje u ujednačenosti izvještavanja o javnoj nabavi 2009. u odnosu na 2008. godinu. Razlika između izvještaja Ministarstva gospodarstva i Državne revizije u pet gradova obuhvaćenih istraživanjem smanjila se sa 369 milijuna kuna 2008. godine na 60,4 milijuna kuna 2009. godine.  

'Osobito pazimo na stavke 'ostalo', 'tekuće donacije' i 'intelektualne i osobne usluge' u proračunima. Samo pod stavkom 'ostalo' u gradskom proračunu Osijeka 2008. i 2009. godine bilo je 261,6 milijuna kuna', upozorava Podumljak.

Među javnom nabavom Grada Osijeka ističe se sklapanje ugovora s određenim tvrtkama, od kojih su projekte najveće vrijednosti izvodile građevinske tvrtke. Po vrijednosti sklopljenih ugovora prednjači Osijek-Koteks sa 26,68 posto vrijednosti, slijedi Gravia sa 14,59 posto vrijednosti i Gradnja sa 11,13 posto vrijednosti svih sklopljenih ugovora 2008. i 2009. godine.

Istraživanje je dio projekta Balkanska antikorupcijska građanska inicijativa, koji se provodi u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Rumunjskoj uz potporu programa pretpristupne pomoći Europske unije IPA.