USTVRDIO GLAVNI TAJNIK NATO-A

Scheffer: Hrvatska i Albanija u NATO-u u travnju

12.03.2009 u 13:12

Bionic
Reading

Hrvatska i Albanija bit će punopravne članice NATO-a na summitu u travnju u Strasbourgu i Kehlu, izjavio je u četvrtak na konferenciji u Budimpešti glavni tajnik saveza Jaap de Hoop Scheffer, prenijele su agencije.

Scheffer je svojim govorom otvorio konferenciju u zgradi mađarskog parlamenta gdje sudjeluje u obilježavanju desete godišnjice pristupanja te bivše komunističke zemlje NATO-u, kada su primljene Češka i Poljska, prenijela je mađarska novinska agencija MTI.

Glavni je tajnik kazao kako su pred organizacijom u ovome trenutku tri izazova - misija u Afganistanu, odnosi s Rusijom i načini rješavanja novih problema, poput kriminala na internetu. Na summitu organizacije koji će se u travnju održati u Strasbourgu i Kehlu članice NATO-a moraju dokazati da su u stanju nositi se sa spomenutim izazovima, istaknuo je.

Također je kazao kako je odnos NATO-a i Rusije previše važan da bi ga pokvarile nesuglasice o proširenju, proturaketnom sustavu ili kosovskom pitanju. Dodao je kako NATO mora i dalje 'držati otvorena vrata' za ulazak zemalja koje se žele pridružiti toj organizaciji, izvijestila je agencija DPA.