JURČIĆ EUROPESIMIST

'Kakva EU?! Nemamo institucije za Hrvatsku'

26.05.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Iako izvjesnost ulaska u Europsku uniju u Hrvatskoj polako topi euroskepticizam, ugledni profesor na Ekonomskom fakultetu, Ljubo Jurčić, upozorava da ulazak u Uniju neće sam po sebi riješiti naše probleme, pogotovo gospodarske. U Europskoj uniji svaka članica brine o svojim nacionalnim interesima pa bi i Hrvatska, sukladno tome, morala izgraditi institucije koje će štititi nacionalne interese

'Pitanje ulaska u Europsku uniju mi smo pretvorili u famu kao da je to pitanje života i smrti. Čekamo da nam netko riješi probleme. Riješit će oni probleme, ali u svoju korist tako da budemo jeftina radna snaga, da jeftino prodamo naše imanje i da kod njih radimo. Nitko nam neće dati veću plaću ili mirovinu', pesimistično kaže dr. Ljubo Jurčić, ugledni profesor Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Prema njemu, problem je u tome što Hrvati ništa ne rade da zarade.

'Sve suvremene uređaje koje koristimo i trošimo, sve kupujemo – od mobitela do automobila. Izvozimo drvo, ono što smo radili i prije sto godina. Što smo postigli u zadnjih 50 godina?! Ništa! Gdje je Đuro Đaković, gdje je Jugoturbina, brodogradilišta... Polja su neuzorana. Mi smo sve to znali, a sad odjednom ne znamo. Zašto bi ovdje stranci kupovali, zašto mi ne bismo kupili od njih, zar smo mi manje vrijedni?!' pita se Jurčić.

Za loše stanje Jurčić optužuje i vladajuću i oporbenu politiku, koja Hrvatskoj ne pruža nadu niti zna rješenje. Ono što nude HDZ i SDP tek je 'popravak sustava koji tone'.

'Moraju se stvarati temelji novoga sustava. Mi imamo domovinu, ali nemamo državu. Nemamo sustav koji funkcionira, koji može zaustaviti nezaposlenost', dodaje Jurčić.

Prema njegovoj procjeni, u brodogradnji će tisuće ljudi ostati bez posla. Radit će ih pet tisuća, a 15 tisuća će biti višak. Bit će efiksana samo privatna brodogradilišta.

'Kako napraviti efikasnim HEP, Hrvatske šume, Hrvatske vode?! U svakom od tih sustava je po pet-šest tisuća radnika viška. U građevini su tisuće bez šanse za posao', dodaje Jurčić.

Pa ipak, hrvatske vlasti i opozicija, unatoč svemu, ne vide što se valja iza brda.
'Mora se zavijati drukčija struktura gospodarstva i države. Niti jedna stranka to ne analizira. Suočeni smo s puno većim problemom nego što mislimo. Ulazak u EU neće rješavati naše probleme, samo će nam ubrzati suočavanje s istinom', uvjerava Jurčić.

Odgovornost je, prema mišljenju Jurčića, na političarima i intelektualcima, stručnjacima u pojedinim sektorima.
'Ako se političari i intelektualci sastanu s jakim ciljem izgradnje države, a ne dominantnih ideologija, politikantstva i spašavanja interesnih grupa, onda imamo šanse. Mi znanja za izlazak iz krize imamo, no politika je rastjerala ljude koji imaju rješenja i koji neće ulaziti u politička područja', kaže Jurčić.
Budućnost Hrvatske, dodaje Jurčić, nije u ideologijama nego na praksi, pragmatici i organizaciji.

'Ne može se napadima stranke na stranku, na Bleiburgu i Jasenovcu zasnivati bolja Hrvatska. Moramo se u današnjem globaliziranom svijetu uklopiti, s druge strane moramo sačuvati nacionalni interes i korist za sebe. Mi smo se otvorili prema svijetu ne vidjevši neku korist za sebe nego, jednostavno smo utrobu otvorili i postali samoposluživanje za svijet', slikovito pojašnjava Jurčić.

'Mi imamo domovinu, ali nemamo državu, nismo izgradili državu. Uopće nemamo institucije koje bi rješavale hrvatske probleme i ostvarivale hrvatske ciljeve', zaključuje euroskeptični dr. Jurčić.