NOVA STRANICA U PRAVOSUĐU

Pogledajte Jadranku Kosor iza rešetaka

25.05.2011 u 14:08

Bionic
Reading

Premijerka Jadranka Kosor dio je dana provela iza rešetaka zajedno s ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem

Kosor je obišla novoizgrađeni paviljon, suvremenu trokatnicu za smještaj 420 zatvorenika, strogo čuvanoga zatvora u Glini kako bi iz prve ruke provjerila u kakvim će uvjetima biti preodgajani prijestupnici. Cijela njezina prateća svita tom je prilikom i uz dužnu pažnju i dozu znatiželje uživala u pregledu prostorija od restorana, knjižnice pa sve do ćelija.

'Gradnjom ovoga objekta, otvaramo novu stranicu u pravosuđu, važnu za zatvaranje poglavlja 23. Ovdje su zadovoljeni svi standardi važni za život i poštivanje ljudskih prava onih koji su se ogriješili o zakon. Otvoreno je i novih 127 radnih mjesta. Pristupne pregovore sa Europskom unijom o svih preostalih pet poglavlja završit ćemo u planiranim rokovima, a na nama je da donesene zakone provodimo. Postavili smo nultu stopu tolerancije na kriminal i korupciju i treba promijeniti načine ponašanja. Neka se na predstojećim izborima ne pojavljuju oni koji ne mogu dokazati porijeklo imovine', kazala je Kosor.

Branko Peran, ravnatelj Uprave za zatvorski sustav, dodao je da je 'investicija vrijedna 60 milijuna kuna povećala za 12 posto kapacitete pretrpanog zatvorskog sustava u RH. U sedam Kaznionica, 14 zatvora i dva odgojna zavoda sa 3.353 mjesta za smještaj kažnjenika smješteno je više od pet tisuća zatvorenika'.

'Poglavlje 23 zahtijevalo je mnogo promjena i reformi, učinili smo golem napor i mislim da se može uspješno zatvoriti', poručila je Kosor i dodala kako vjeruje da će to biti o roku koji si je Hrvatska postavila kao cilj.

Napomenula je da su doneseni Zakon o pravu na pristup informacijama i Zakon o sprječavanju sukoba interesa. S tim u vezi, istaknula je kako javnosti trebaju podastrijeti račun i imovinu svi oni koji misle sudjelovati u parlamentarnim izborima, a oni koji to ne mogu - neka odustanu.

'Borba protiv korupcije i kriminala je nepovratan proces i više ništa neće biti kao prije, a u toj borbi moramo biti neumorni i ne smijemo se nikoga prestrašiti', poručila je Kosor.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković naglasio je da je otvaranje novog dijela Kaznionice rezultat akcijskog plana i rada vlade, dodajući da će znatno pridonijeti poboljšanju uvjeta rada zaposlenika i životu zatvorenika.

Napomenuo je da su zatvorski kapaciteti s 3350 mjesta nedovoljni budući da je u njima smješteno više od 5000 zatvorenika. Naglasio je važnost da se oni čije je ponašanje bilo društveno neprihvatljivo nakon izdržavanja kazne uključe u svakodnevni život.

U tom smislu, ministar Bošnjaković najavio je osnivanje uprave za probaciju.

Načelnik Uprave za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa Branko Peran rekao je da će se u novi odjel glinske Kaznionice prebaciti dio zatvorenika iz starog dijela te iz drugih kaznionica. Novom zgradom rasteretit će se kapaciteti i kazne će se izdržavati po najvišim standardima već od idućega tjedna, najavio je Peran.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, rekao je kako se u Zagrebu namjerava dograditi zatvor za 360 novih mjesta, a na području Šibenika namjerava se izgraditi zatvor i kaznionica za 1230 zatvorenika. Nakon putpune uspostave sustava probacije, moglo bi se reći da je zatvorski sustav potpuno rasterećen, a to se očekuje do 2015. godine.

Upraviteljica glinske Kaznionice Katica Dašljević-Tomić rekla je da je trenutačno na izdržavanju kazne 400 zatvorenika i da dosad nije bilo većih izgreda zbog prenapučenosti.

No, dodala je, novi odjel omogućit će bolje uvjete smještaja zatvorenika s višim standardom.