ZBOGOM, DRAGA KOLEGICE

Umrla novinarka Željka Matković

25.05.2011 u 12:39

Bionic
Reading

Jedna od najboljih hrvatskih reporterki, Željka Matković, pronađena je mrtva sinoć u svom stanu u Šišićevoj ulici u Zagrebu

Uzrok smrti novinarke Željke Matković utvrdit će se nakon provedene obdukcije.

Iako je posljednjih godina u hrvatskom medijskom prostoru uglavnom objavljivala u manjem obimu kao slobodna novinarka i podosta stvarala pod pseudonimima, čitatelji će je pamtiti po sjajnim reportažama iz Hrvatske i svijeta te izvrsnim radovima istraživačkog novinarstva, prije svega u tjednicima Nacional i Globus dok su bili na vrhuncu utjecaja i naklada.

Spomenimo samo da je Željka Matković jedina hrvatska novinarka koja je u posljednjih 20 godina uspjela ući u Sjevernu Koreju te informirati ovdašnju i europsku javnost o stanju u toj dalekoj i zatvorenoj diktaturi. Svojom posvećenošću novinarstvu nastavila je obiteljsku tradiciju, a prve novinarske radove ostvarila je sa samo 16 godina.

Sa svojih dalekih putovanja objavljivala je putopise, a književna javnost je s velikim pohvalama dočekala i njezine priče iz Turske i Irana, zabilježene na njezinom 'putu svile', objavljene u književnom časopisu Fantom slobode.

'Putopisi Željke Matković s Bliskog i Srednjeg istoka koje smo objavili u Fantomu slobode 2005. godine, izuzetno su ta-da osvježili i upotpunili časopis te obradovali nas koji smo ga uređivali. Pamtim da je i njoj bilo jako drago kada smo joj se odmah potom javili s takvim dojmovima. Željka je te tekstove ispisala s takvim osjećajem i pameću da sam se otada sve do današnje vijesti o njezinoj smrti – a sigurno sam u tome samo jedan od mnogih - znao loviti u nadi da će se opet jednom vratiti s puta, samo da napiše nešto', prisjeća se novinar Igor Lasić, tadašnji glavni urednik Fantoma slobode.

Društveni potresi, kao i kriza na hrvatskoj medijskoj sceni, ostavili su, nažalost, predubok trag u životu mlade novinarke Željke Matković, gurnuvši je u dugogodišnju borbu s ovisnošću. Ta ju je teška bolest prerano zaustavila da podari hrvatskom novinarstvu još dobrog od sebe.

Željka Matković rođena je 17. veljače 1978. u Zagrebu.