POGLEDAJTE ZAHTJEV

Što Kukuriku koalicija želi otkriti istražnim povjerenstvom?

24.05.2011 u 19:42

Bionic
Reading

Sutra rano ujutro prije početka saborskog zasjedanja stranke Kukuriku koalicije (SDP, HNS, IDS, HSU) predat će u Saboru i službeni zahtjev za osnivanje istražnog povjerenstva u slučaju anonimnih kaznenih prijava protiv oporbe. Ono bi trebalo rasvijetliti je li zbilja aktualni ravnatelj policije Oliver Grbić članovima HDZ-a rekao da pišu anonimne prijave protiv članova oporbe te je li jedna od takvih prijava i ona koja je podnesena protiv SDP-ovog Slavka Linića

Svoj posao istražno povjerenstvo bi, prema prijedlogu oporbenih stranaka, trebalo započeti od izjava bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca, koji je prošli petak ustvrdio da ga je ravnatelj policije Oliver Grbić u rujnu 2009. upozorio da je protiv HDZ-ovih političara podnesen niz anonimnih kaznenih prijava te da bi HDZ 'radi postizanja balansa' trebao uzvratiti podnošenjem prijava protiv čelnika oporbenih stranaka.

U zahtjevu za osnivanjem povjerenstva oporba tvrdi da itekako postoji javni interes da se sazna je li ravnatelj policije Grbić ikome sugerirao upućivanje anonimnih prijava protiv oporbe ili su Polančecove izjave zbilja neutemeljene i predstavljaju podmetanja kojima se želi destabilizirati funkcija ravnatelja policije i cijelog MUP-a. Jednako tako, u oporbi tvrde da postoji javni interes da se sazna postupa li policija zakonito, jer bi u suprotnom 'bilo kakvo politički motivirano postupanje policije koje bi za cilj imalo diskreditaciju bilo koje političke stranke ili bilo koje osobe, za posljedicu imalo ugrožavanje sigurnosnog stanja u zemlji, kao i drastično urušavanje stanja ljudskih prava'.

Pritom, stoji u zahtjevu, istražno povjerenstvo osim djelovanja MUP-a i Ravnateljstva policije treba istražiti i izjave istaknutih članova HDZ-a o upletenosti pojedinih oporbenih čelnika u kaznena djela, a sve kako bi se utvrdilo jesu li te izjave utemeljene na nekim saznanjima u koja javnost nema uvida ili su dio 'strategije stvaranja dojma o tome da je činjenje kaznenih dijela imanentno svakoj politici i svim političkih strankama i da postoji ravnoteža između HDZ-a i oporbe kada je u pitanju kriminal'.

Povjerenstvo bi trebalo odgovoriti na pitanja je li iz saborskog Kluba HDZ-a policiji ili ministru unutarnjih poslova upućena ikoja anonimna prijava protiv bilo kojeg člana neke oporbene stranke, jesu li saborski zastupnici HDZ-a ikada od ministra unutarnjih poslova ili nekog drugog Vladinog dužnosnika tražili pokretanje istraga protiv bilo kojeg člana neke oporbene stranke, te je li policija ikada podnosila kaznene prijave protiv dužnosnika neke oporbene stranke koje je Državno odvjetništvo odbacilo.

Naglasak u zahtjevu za osnivanje istražnog povjerenstva je i na slučaju SDP-ovog Slavka Linića protiv kojeg je podnesena anonimna prijava za pronevjeru 830 tisuća tadašnjih njemačkih maraka Kriznog štaba općine Rijeka, namijenjenih obrani Republike Hrvatske 1991. Stoga oporba u svom zahtjevu smatra da je potrebno preispitati je li postupanje policije u tom slučaju bilo profesionalno, jesu li u najkraćem mogućem roku provjereni navodi iz te prijave, jesu li izuzeti kakvi materijalni dokazi koji potvrđuju ili opovrgavaju navode iz prijave, ili je postupanje policije bilo takvo da se sumnja u ratno profiterstvo što dulje održi u javnosti u svrhu diskreditiranja Linića kao istaknutog člana SDP-a

Istražno povjerenstvo stoga bi trebalo odgovoriti na pitanja je li Polančec o tome da se HDZ sprema upućivati anonimne prijave protiv istaknutih članova oporbe na bilo koji način upozorio nekoga i prije upućivanja anonimke protiv Linića, je li ta anonimna prijava dostavljena samo policiji ili i nekim dužnosnicima HDZ-a, ali i je li glasnogovornik policije Krunoslav Borovec govorio istinu kada je izjavio da je policija u slučaju anonimke protiv Linića postupala po zahtjevu Državnog odvjetništva.

Iako je premijerka Jadranka Kosor, kao i neki drugi HDZ-ovci, jučer kazala kako nema potrebe za osnivanjem saborskog istražnog tijela, u oporbi se još uvijek nadaju da će prevladati razum. Ukoliko bi se to dogodilo, Sabor bi prvo trebao utvrditi sastav povjerenstva, u kojem je prema poslovniku pet članova iz redova vladajućih, a četiri iz redova oporbe. Samo povjerenstvo svoj rad trebalo bi okončati u roku od tri mjeseca, no u izvanrednim situacijama Sabor može odobriti i tromjesečno produljenje.