RAZLIČITE LJUBAVI, ISTA PRAVA

Homoseksualci u RH traže pravo na brak i djecu

12.03.2009 u 11:16

Bionic
Reading

Nevladine udruge koje okupljaju homoseksualnu populaciju u Hrvatskoj Kontra i Iskorak zatražile su pravo na brak i djecu kao temeljna ljudska prava za seksualne manjine, koje u prosjeku čine 10 posto svakoga društva

'Seksualne manjine se danas u Hrvatskoj diskriminiraju u odnosu na heteroseksualne osobe. Osim prava na brak, lezbijkama i gayevima ograničava se pravo na rad, posebice ako se sazna za njihovu seksualnu orijentaciju', ocijenila je Sanja Juras, koordrinatorica lezbijske udruge Kontra, dodajući da smo u zaštiti prava homoseksualnih zajednica daleko ispod zemalja EU.

Kako izvještava Večernji list, Kontra i Iskorak predstavili su i kampanju Različite ljubavi, jednaka prava kojom će se u iduća dva tjedna u Zagrebu, Osijeku, Splitu i Dubrovniku tražiti i dokidanje diskriminacije u školovanju homoseksualnih osoba, ali i pozivati na usvajanje zakona o pravu na nasljeđivanje.

U skladu s tim iznesen je i primjer istospolne zajednice u kojoj sa smrću jednog partnera, unatoč zajedničkom životu duljem od 20 godina, drugi partner nema pravo na zajedničku imovinu.

Diskriminirajućim se smatra nemogućnost ostvarenja zdravstvene zaštite preko partnera u istospolnoj zajednici. Udruge Kontra i Iskorak nevladine su organizacije i pozivaju sve političke stranke koje im mogu pomoći da ova temeljna ljudska prava budu jednaka i za osobe homoseksualne orijentacije, zaključila je Juras.