HNS TRAŽI

'DORH već danas mora otvoriti istragu o Grbiću!'

23.05.2011 u 14:03

Bionic
Reading

HNS će zajedno sa SDP-om u srijedu ujutro predati zahtjev za osnivanjem istražnog povjerenstva koje se treba pozabaviti istinitošću tvrdnji bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca, odnosno optužbama da je ravnatelj policije Oliver Grbić predlagao HDZ-ovcima da pišu anonimne prijave protiv oporbenih političara. Traže da DORH do tada već otvori svoju istragu u tom slučaju

HNS-ovi Ivan Vrdoljak i Zlatko Koračević na današnjoj konferenciji za novinare apelirali su na Državno odvjetništvo i glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića da već danas pokrenu istragu o eventualnoj kontroli izvršne vlasti nad policijom. Također, traže da o svojim prvim saznanjima izvijesti Vijeće za nacionalnu sigurnost, čija je sjednica najavljena za sljedeći ponedjeljak.

Ivan Vrdoljak iz HNS-a rekao je kako Polančecove optužbe mogu značiti udar na ustavni poredak: 'Ako je Grbić naložio pisanje prijava protiv oporbenjaka, onda DORH treba pokrenuti istragu zbog zlouporabe službenih dužnosti i ovlasti', istaknuo je Vrdoljak, a Koračević dodao da bi Grbić mogao na detektor laži jer se ne razlikuje od bilo kojeg drugog građanina.

'Jandrokovićev mozak odrastao je u HDZ-u...'

Vrdoljak je odgovorio i na teoriju ministra vanjskih poslova, HDZ-ovog Gordana Jandrokovića, prema kojoj je SDP-ov Slavko Linić obećao Polančecu slobodu kada/ako dođu na vlast: 'Jandroković je mlad, pa nekima i simpatičan dečko, ali mu je mozak odrastao u HDZ-u, pa on misli da može utjecati na to tko koga može osloboditi ili zatvoriti. Takve navike koje HDZ ima neće biti u novoj Vladi. Jandroković bi mogao raditi malo jače posao za koji je zadužen, a manje razmišljati o poslovima o kojima ne zna.'

Podsjećamo da se Državno odvjetništvo još nije oglasilo o ovoj aferi, iako su prije nekoliko dana poručili da je njihova dužnost istraživati i anonimne prijave jer mogu biti koristan izvor informacija.

Vrdoljak ističe da nisu važna imena ni pozicije, nego institucije poput ravnatelja policije i poručio premijerki Kosor da vjeruje da će 'kazniti svoje sadašnje suradnike kao što je kaznila svoje bivše suradnike'.

Koračević je rekao da elemenata za istragu ima sasvim dovoljno te se čak usuđuje reći da se među vladajućima možda radi i o 'udruženom zločinačkom pothvati za očuvanje nečega što ne zaslužuju'.

Koračević, inače glasni član istražnog povjerenstva za slučaj Kamioni protiv bivšeg ministra Berislava Rončevića (nepravomoćno osuđenog na četiri godine zatvora zbog štetne nabavke kamiona u MORH-u), smatra da se treba osnovati novo  istražno povjerenstvo za ovaj slučaj: 'Kada zakažu institucije, onda se osniva povjerenstvo u Saboru. Na njemu bismo mogli barem dobiti odgovore koje nam institucije nisu u stanju dati. Nadam se da će i Vlada shvatiti potrebu za osnivanjem takvog tijela, pa da konačno prijeđemo u tu pravnu državu.'

'Povjerenstvo bi moglo biti prilika i pomoć vladajućima da dokažu javnosti da zaista nemaju što skrivati', smatra Koračević. 'Ako Vlada ignorira potencijal rada istražnog povjerenstva, barem za informacije koje na njemu mogu isplivati, onda im nitko više ne može vjerovati', zaključio je Vrdoljak.