PREMIJERKIN SAVJETNIK TVRDI

Optužbe protiv šefa policije trebao bi istraživati - MUP !

23.05.2011 u 13:24

Bionic
Reading

Spor Polančec - Grbić nije materijal za sjednicu Vijeća nacionalne sigurnosti, smatra savjetnik premijerke Jadranke Kosor za nacionalnu sigurnost, Vlatko Cvrtila, koji bi stvari prepustio unutarnjoj kontroli, dok voditelj Centra za mirovne studije Gordan Bosanac smatra da je rješenje ovog i sličnih slučajeva u civilnom nadzoru policije. Jedini je problem u tome što on zasad ne postoji

Živahni odnosi na relaciji Pantovčak – Banski dvori nastavljaju se i oko rasvjetljavanja optužbi na račun ravnatelja policije Olivera Grbića, koje je uputio bivši potpredsjednik Kosoričine i Sanaderove vlade, Damir Polančec, te anonimne prijave protiv SDP-ovca Slavka Linića

Dok Kosor inzistira na tome da se zbog spomenutog spora sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost održi što prije, predsjednik države Ivo Josipović ustrajava da sjednica VNS-a bude idući ponedjeljak 30. svibnja. No, za razliku od Kosor, u Uredu predsjednika, uključujući Josipovićevog savjetnika za nacionalnu sigurnost Sašu Perkovića, nisu bili voljni ni za kakve nove komentare na tu temu, nego su samo ponovili da je Josipović predložio Kosor da se sjednica VNS-a održi 30. svibnja da bi mogla biti što kvalitetnije pripremljena. Odnosno, zato da bi nadležna tijela imala dovoljno vremena prikupiti sve ili barem temeljne relevantne podatke, a i zbog činjenice da se Josipović ovaj tjedan nalazi izvan zemlje.

Kvalitetna i ozbiljna priprema potrebna je da bi zaključci VNS-a bili utemeljeni na činjenicama koje će prikupiti nadležna tijela, upozoravaju s Pantovčaka, poručujući da sjednica VNS-a ne smije biti parada za javnost. Uostalom, Kosor se, piše u Josipovićevom priopćenju, u subotu navečer suglasila sa 30. svibnja, ali se predomislila u nedjelju poslijepodne nakon sastanka s ministrom policije Tomislavom Karamarkom na Markovom trgu.

No premda se oko datuma ne slažu, Josipović i Kosor ipak smatraju da sjednicu VNS-a treba održati, dok s druge strane Kosoričin savjetnik za nacionalnu sigurnost Vlatko Cvrtila smatra da slučaj Polančec - Grbić nije materijal za sjednicu VNS-a.

Nije ugrožena nacionalna sigurnost?

'Riječ je o ozbiljnim optužbama, ali smatram da to nije pitanje za sjednicu VNS-a, jer je ovo pitanje funkcioniranja sustava i postoji unutarnja kontrola u MUP-u te parlamentarni nadzor', kazao je Cvrtila za tportal. Ističe da je 'ovdje najvažnije pogledati kontekst optužbi i vidjeti kamo smjeraju, a to je da je postojao paralelni sustav, kao i vidjeti da dolaze od osobe koja se nalazi u nekim procesima'.

Tko će sve biti na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost?

S obzirom na dužnosti koje obnašaju, na sjednici VNS-a pod predsjedanjem Josipovića, koji zajedno s Kosor saziva VNS te odlučuju o temama o kojima će raspravljati i supotpisuju odluke VNS-a, bit će i ministri: obrane Davor Božinović, unutarnjih poslova Tomislav Karamarko, vanjskih poslova Gordan Jandroković te pravosuđa Dražen Bošnjaković, zatim savjetnik predsjednika RH za nacionalnu sigurnost Saša Perković, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, general pukovnik Drago Lovrić, predstojnik UVNS-a Petar Mišević te ravnatelji Sigurnosno-obavještajne agencije Josip Buljević i Vojne sigurnosno-obavještajne agencije Darko Grdić. U radu sudjeluje i predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, a po potrebi i druge osobe, pa će se tamo vjerojatno naći i ravnatelj policije Oliver Grbić.

'Optužbe su teške i pokazuju da sustav ne funkcionira, ali treba ih prvo istražiti i provjeriti unutar sustava, a naravno da je to sad postalo i važno političko pitanje, ali zlouporabu sustava treba raspraviti na razini MUP-a i Vlade, a ne nužno VNS-a, jer ovdje je ugrožen sustav, a ne nacionalna sigurnost', smatra Cvrtila.

Doduše, i Kosor tvrdi da 'treba održati što hitniju sjednicu VNS-a da bi se ustanovilo pravila ponašanja, naime hoće li se u Hrvatskoj svaki put sazivati VNS kad osoba, pravomoćno ili nepravomoćno osuđena za teška kaznena djela, izrekne bilo kakvu optužbu protiv bilo koga u sustavu'.

Na neizbježno pitanje: kako će policija istraživati samu sebe, Cvrtila samo odvraća da 'osim ravnatelja Grbića, postoji i resorni ministar Karamarko, a tu je i Vlada, dakle postoji unutarnja kontrola'.

U oporbi, međutim, smatraju da je oko spora Polančec - Grbić nužna detaljna istraga, i to ne samo policijska, nego i u okviru VNS-a, a zalažu se i za saborsko povjerenstvo, koje Cvrtili nije mrsko, dok Kosor smatra da 'za to nema potrebe jer postoje institucije hrvatske države koje rade svoj posao'. No ako je tome doista tako, gotovo je nevjerojatno da Kosor može reći da je sjednica VNS-a potrebna i zato da bi se 'utvrdilo tko može i tko smije biti procesuiran'.

Civilni nadzor policije umjesto politizacije slučaja

Takva izjava samo pokazuje daljnju politiziranost ovog slučaja, na kojemu se zorno vidi koliko nedostaje civilni nadzor policije, smatra voditelj Centra za mirovne studije Gordan Bosanac, kojemu se također, premda iz drugih razloga, spor Polančec - Grbić na ovoj razini ne čini materijalom za VNS.

'Optužbe koje smo čuli su ozbiljne, ali sad se sve temelji samo na njima. Još nema istrage i dokaza pa mislim da na temelju samo nečijih riječi, bez jačih dokaza, zasad nema potrebe za VNS-om, ali dakako da to treba istražiti', kaže Bosanac. Ipak, naglašava da 'teško da tu istragu može provesti sama policija ili unutarnja kontrola i prava je šteta što nema kvalitetnog i neovisnog te stručnog civilnog nadzora nad policijom'.

'Ovako je sve, pa i prijedlozi za osnivanjem istražnih povjerenstava, koja se dosad nisu iskazala, upravo suprotno, iznimno politizirano i svodi se samo na političko prepucavanje, u smjeru čega ide i ponašanje dvoje predsjednika, ali i ne samo njih', zaključuje Bosanac.