HRVATSKA KOSTAJNICA

Spomen obilježje poginulim ruskim novinarima

21.05.2011 u 19:57

Bionic
Reading

U spomen na dvojicu ruskih novinara Viktora Nogina i Genadija Kurinoja, koji su poginuli na novinarskom zadatku 1. rujna 1991., danas je u Panjinama kod Hrvatske Kostajnice otkrivena spomen ploča u obliku otvorene knjige postavljene na kamenu

Na knjizi su uklesane riječi sjećanja na pogibiju dvojice novinara ruske državne televizije, ispisane na hrvatskom i ruskom jeziku, sa znakom pera, simbolom novinara i novinarstva. Spomen obilježje je otkrio pukovnik u mirovini Ivica Pandža –Orkan.
koji je i potaknuo njegovo postavljanje.

Dvojica ruskih novinara kao ratni izvjestitelj boravili su na području Hrvatske Kostajice u kojoj su tada počeli ratni sukobi.

‘Poginuli su na novinarskom zadatku, kao ratni izvjestitelji, nisu bili ni za Hrvate, ni za Srbe, bili su protiv rata’, kazao je danas u Panjanima u prigodi otkrivanja spomen obilježja novinar Vladimir Mukusev, predavač na moskovskom sveučilištu. Mukusev je do 1993. bio ruski parlamentarac i predsjednik istražnog povjerenstva parlamentarne komisije koja je istraživala pogibiju dvojice novinara.

Predsjednik HND-a Zdenko Duka je danas u prigodi sjećanja na ruske kolege, rekao kako je u Hrvatskoj u Domovinskom ratu poginulo 26 novinara, a 18 ih je lakše ili teže ranjeno. U prva četiri mjeseca rata na prostoru Hrvatske poginulo je tri puta više novinara nego u sedam godina rata u Vijetnamu, njih 18, rekao je Duka.

Odgovarajući na novinarsko pitanje zašto danas u Panjinama nema nikoga od predstavnika Rusije, Vladimir Mukusev je odgovorio kako su dvojica novinara ‘radili kao novinari državne televizije, ali da o njihovoj pogibiji matična država šuti.’

Predstavnika veleposlanstva Ruske Federacije u Hrvatskoj na današnjem otkrivanju spomen obilježja nije bilo, iako su pozvani. ‘To ne čudi, jer ako znamo da je predsjednik Medvedev obavješten o ovom događaju, a nije reagirao, jasno je da nema ni predstavnika veleposlanstva’, rekao je novinarima Mukusev.

Ubojstvo novinara ruske državne televizije, srpske vlasti su pokušale pripisati kao djelo hrvatskih oružanih snaga, ali su pronađeni originalni dokumenti koji to negiraju. I čini se da se to nije svidjelo ni tadašnjoj službenoj Ruskoj Federaciji, kazao je Mukusev koji je kao nezavisni istraživač nastavio istraživati o pogibiji dvojice kolega.

Izvješća i fotografije nastale tijekom istraživanja danas su se mogli razgledati na izložbi postavljenoj u prigodi otkrivanja spomen obilježja.