IRINA BOKOVA

Glavna ravnateljica UNESCO-a stigla u Hrvatsku

21.05.2011 u 17:11

Bionic
Reading

U svoj prvi službeni posjet Hrvatskoj danas je stigla gravna ravnateljica UNESCO-a Irina Bokova koja će sutra u Poreču svečano otvoriti prvi Forum mladih jugoistočne Europe (JIE) o svjetskoj baštini ‘Obrazovanje o svjetskoj baštini: umrežavanje za bolju zajedničku budućnost’, priopćilo je Ministarstvo kulture

Forum se održava u Poreču od 20. do 23. svibnja 2011. a organiziraju ga hrvatsko i slovensko povjerenstvo za UNESCO uz potporu resornih ministarstava Hrvatske i Slovenije te UNESCO.

Sudionicima foruma obratit će se i hrvatski ministar kulture Jasen Mesić te Stojan Pelko, državni tajnik slovenskog Ministarstava kulture.

Irinu Bokovu je u zagrebačkoj zračnoj luci dočekao ministar Mesić koji se s predsjednicom UNESCO-a sastao i sredinom travnja u sjedištu UNESCO-a u Parizu te je tom prilikom pozvao da posjeti Hrvatsku.

‘Gđa Bokova se odazvala pozivu te pohvalila suradnju s Hrvatskom u svim programskim područjima UNESCO-a, a posebice u području kulture gdje je, kako je istaknula, ta suradnja iznimno uspješna’, stoji u priopćenju.

Irina Bokova, rođena 1952. u Bugarskoj, prva je žena na čelu UN-ove Organizacije za obrazovanje, znanost i kulturu. U svojoj bogatoj profesionalnoj karijeri bila je članica bugarskog parlamenta i zamjenica predsjednika Odbora za vanjsku politiku, obranu i sigurnost, članica Odbora za europske integracije, ministrica vanjskih poslova Bugarske, veleposlanica Bugarske pri UNESCO-u. Uvijek je polagala važnost regiji jugoistočne Europe te pitanjima mladih i dijaloga.