POMOĆ RAZMINIRANJU

INA donirala pola milijuna kuna za razminiranje

20.05.2011 u 21:50

Bionic
Reading

Naftna kompanija INA za razminiranje je u vukovarsko-srijemskoj općini Stari Jankovci izdvojila pola milijuna kuna, a sredstva će biti namijenjena uklanjaju zaostalih mina na poljoprivrednim površinama

Ugovor o donaciji potpisali su u petak u Starim Jankovcima upraviteljica Zaklade za humanitarno razminiranje Hrvatske – Hrvatska bez mina Đurđa Adlešič i predsjednik Uprave INA - Industrija nafte d.d. Zoltan Aldott. Na taj iznos, kako je rečeno, još pola milijuna kuna osigurat će Međunarodni fond za razminiranje i pomoć žrtvama mina (ITF). Tim novcem bit će omogućeno razminiranje između 12 i 15 hektara poljoprivrednih površina na području Starih Jankovaca.

'Hrvatska bi bez mina trebala biti do 2019. godine, za što je potrebno osigurati četiri milijarde kuna. U dosadašnjem financiranju troškova razminiranja u Hrvatskoj 60-ak posto sredstava bila su iz državnog proračuna, dok su donacije bile rijetke', rekla je ravnateljica Zaklade Hrvatska bez mina Đurđa Adlešič, navodeći da je dosad u Hrvatskoj od mina stradalo 1.937 osoba, od čega njih 502 smrtno.

Na području Vukovarsko-srijemske županije sumnja se da je pod minama više od 46 četvornih kilometara, uglavnom poljoprivrednih površina. Samo na području jankovačke općine pod minama je 250 hektara plodne slavonske zemlje.