880.000 DM ZA ORUŽJE

SDP-ovci tvrde da imaju Linićevu uplatnicu iz '92.

20.05.2011 u 20:42

Bionic
Reading

SDP-ov gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel tvrdi da iznos naveden na uplatnici odgovara protuvrijednosti tadašnjih 880.000 njemačkih maraka te da su njome dokazali da novac nije nestao i da je vraćen u korist proračuna Općine Rijeka

Nakon nekoliko dana kopanja po gradskom arhivu Obersnel je došao do uplatnice za koju tvrdi da dokazuje da je novac koji je iz proračuna Općine Rijeke isplaćen na račun kriznog stožera za nabavku oružja na kraju vraćen u gradski proračun.

Riječ je o uplatnici koja je datirana u Rijeci, 29. rujna 1992. godine, i u kojoj Služba društvenog knjigovodstva Hrvatske navodi da je 'zadužen račun za pripremu i otklanjanje posljedica od ratnih opasnosti' u svrhu doznake 'povrata dinarske protuvrijednosti' u korist računa proračuna Općine Rijeka za 98.705.605 hrvatskih dinara.

'Očekujemo da će na Korzo 16 doći netko od nadležnih organa kako bismo im predočili dokumentaciju iz koje je vidljivo da nije bilo potrebe ni za kavim spektaklom', rekao je Obersnel za Novi list.

Iz MUP-a je prošlog tjedna potvrđeno da Policijska uprava primorsko-goranske postupa po zaprimljenom zahtjevu Županijskog državnog odvjetništva iz Rijeke kojim je policiji naloženo obavljanje nekoliko obavijesnih razgovora vezano za nabavku oružja tijekom 1991. godine za potrebe naoružavanja jedinice Teritorijalne obrane Rijeka.

Saborski zastupnik SDP-a Slavko Linić koji je u početku 90- bio riječki gradonačelnik i šef kriznog stožera grada te je izravno sudjelovao u neuspjelu pokušaju kupnje oružja odbacio je u medijima mogućnost da novac nije vraćen u riječki proračun i da nije transparentno utrošen.