Hrvatska OSJEČKI BREND

Maturanti plesali kvadrilju u pedeset gradova regije

Točno u podne u pedeset gradova u osam zemalja regije – Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, BiH, Makedoniji, Mađarskoj, Češkoj i Slovačkoj – među kojima je i sedam gradova Osječko-baranjske županije, maturanti su zaplesali kvadrilju pokazujući da se završetak srednjeg obrazovanja može obilježiti i na drugačiji način osim pijančevanjem, razularenom zabavom i razbijanjem boca i gradske imovine

Svakog trećeg petka u svibnju osječki maturanti već se po sedmi put okupljaju u Županijskoj ulici u središtu grada, kako bi na Straussovu glazbu iz operete 'Šišmiš' izveli stari francuski ples u četiri slike, u trajanju od šest minuta. U Osijeku je danas plesalo 1.736 maturanata, što je nešto manje nego proteklih godina, jer riječ je o generaciji iz 1992. godine kada je u ratom zahvaćenoj Slavoniji rođeno nešto manje djece nego što je uobičajeno, a neka od njih ostala su u mjestima gdje su se sklonila od rata.

Dosad je najveći broj plesača kvadrilje u isto vrijeme premašio 26.000 i upisan je u 'Guinnessovu knjigu rekorda', a ovogodišnji broj još se utvrđuje. Poznati snimatelj milenijskih fotografija Šime Strikoman danas je prvi put snimio osječke maturante na Trgu Ante Starčevića, gdje su odjeveni u crvene i bijele majice na najvećoj osječkoj fontani – koja je tom prigodom bila isključena – oblikovali hrvatsku šahovnicu.

Glavni pokrovitelj ovogodišnjeg maturalnog plesa je Euroherc, projekt su pomogli gradovi i županija, a organizaciju i realizaciju kao i svake godine potpisuje Agencija Koncert i njezin vlasnik i direktor Domagoj Jukić.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još