MESIĆ:

Ulazak RH u EU bio bi poruka regiji

11.03.2009 u 21:25

Bionic
Reading

Hrvatska vjeruje u uspješan završetak pregovora s Europskom unijom u mjesecima koji slijede ne samo radi sebe nego i radi regije jer bi njezin ulazak u EU bio poruka svima u regiji da se ispunjavanje europskih standarda nagrađuje, rekao je u srijedu u Zuerichu predsjednik Republike Stjepan Mesić

Mesić je u jednodnevnom posjetu najvećem švicarskom gradu, a tu je ocjenu iznio tijekom govora o temi 'Hrvatska na pragu Europske unije' koji je održao u Institutu Europa Sveučilišta u Zuerichu. 'Mi vjerujemo i želimo da se pregovori što prije nastave i uspješno dovrše u mjesecima koji su pred nama. To ne želimo samo radi sebe, nego i radi regije', rekao je Mesić, napomenuvši kako se proces pristupnih pregovora Hrvatske i EU neposredno odražava na europski proces u regiji.

'Ulazak Hrvatske u Europsku uniju bio bi poruka svima u regiji da se stvaranje i ispunjavanje europskih standarda honorira', istaknuo je Mesić. Kao najveću zapreku ulasku Hrvatske u EU u ovom trenutku Mesić je istaknuo slovensku blokadu pregovora.

'Neriješeno bilateralno pitanje - granično pitanje sa susjednom Slovenijom - postalo je ozbiljnom zaprekom nastavku pregovora', podsjetio je Mesić. Hrvatska ubrzano priprema predaju preostalih pregovaračkih poglavlja i, kazao je Mesić, 'možemo reći da smo na pragu Unije'.

Po riječima hrvatskog predsjednika Hrvatska je jako zainteresirana za ubrzanje procesa euroatlantskih integracija susjednih zemalja jer, kako je rekao, europeizacija regije donosi dugoročnu stabilnost ovim prostorima, a to je u interesu svih.

'Mi nastavljamo provoditi reforme. Ostaje još posao na dosljednoj provedbi usvojenih zakona, odnosno ispunjavanje mjerila za zatvaranje poglavlja', kazao je Mesić upoznavši nazočne s činjenicom da su dosad otvorena 22, a zatvoreno sedam pregovaračkih poglavlja.

Osim govora na Institutu Europa Sveučilišta u Zuerichu, predsjednik Mesić dao je intervjue dvama švicarskim dnevnicima i glasilu Hrvata koji žive u toj zemlji.