PRIPREMITE SE

Doznajte sve o upisima na fakultete u Zagrebu

22.05.2011 u 12:57

Bionic
Reading

U sustavu bodovanja većine fakulteta uzima se u obzir uspjeh u srednjoj školi i uspjeh na ispitima državne mature, dok su neki fakulteti, poput Medicinskog, uveli i provjere posebnih sposobnosti i znanja

Više od 35.000 maturanata natječe se za upis na jedan od 10 željenih studija. Vjerojatno će i ove godine kao i prijašnjih interes većine studenata u prvih 10 mogućih izbora biti usmjeren prema najpopularnijim fakultetima, a to su: Pravni, Ekonomski, Filozofski, FER, ali i studij građevinarstva, medicine i arhitekture. Razredbeni postupci na većini fakulteta bit će gotovo isti kao i prošle godine, kada su rezultati državne mature bili jedan od glavnih kriterija u sistemu bodovanja.

Na fakultete koji nemaju provjere posebnih sposobnosti i znanja, kao što je Ekonomski, učenici se prijavljuju za 10 željenih opcija zajedno s prijavom državne mature. Ipak, neki fakulteti, poput zagrebačkog Medicinskog, nezadovoljni znanjem postignutim u srednjoj školi i na državnoj maturi, vraćaju se ponovno i dodatnim ispitima posebnih sposobnosti i znanja.

Rang liste prijavljenih kandidata sastavljaju se prema sustavu bodovanja svakog pojedinog fakulteta. Pristupnici koji su do 31. siječnja navršili 24 godine i nisu položili državnu maturu dužni su uz prijavu priložiti i originalne svjedodžbe (ili prijepis ovjeren od škole) svih razreda završene srednje škole ili indeks te svjedodžbu o završnom ispitu. Uz to prilažu originalnu domovnicu ili osobnu iskaznicu. Pristupnici koji su srednju školu završili u inozemstvu, uz originalne svjedodžbe prilažu i rješenje MZOŠ-a o priznavanju inozemne svjedodžbe.

Postupak elektronske potvrde upisa ove godine skraćen je na samo tri dana.

PRAVO I SOCIJALNI RAD
Na Pravo se upisuje 200 redovitih studenata bez plaćanja participacije, 400 redovitih uz plaćanje, 195 izvanrednih uz plaćanje, 5 stranih i 20 izvanrednih bez položene državne mature. Socijalni rad upisuje 50 redovitih studenata bez plaćanja, 70 redovitih uz plaćanje, 40 izvanrednih uz plaćanje, 5 stranih i 10 izvanrednih bez položene državne mature.

Prijave za provjeru posebnih sposobnosti na studij predaju se na Pravnom fakultetu u Zagrebu, Trg Maršala Tita 14, od 23. do 31. svibnja. Provjera posebnih sposobnosti održat će se 9. lipnja 2011. prema rasporedu objavljenom najkasnije do 7. lipnja. Sustav bodovanja na Pravu uzima u obzir uspjeh u srednjoj školi i na državnoj maturi (do 650 bodova), kao i provjeru posebnih sposobnosti (do 250 bodova).

EKONOMSKI FAKULTET
Uvjet za upis je završena četverogodišnja srednja škola i položena državna matura. Upisna kvota za stručni studij je 300 studenata, a od toga je 150 mjesta za redovne i 150 za izvanredne studente. Upisna kvota za sve preddiplomske studije je 1270, a od toga je 350 izvanrednih studenata.

FILOZOFSKI FAKULTET
Kriteriji za upis: uspjeh u srednjoj školi i na državnoj maturi, rezultati provjere posebnih sposobnosti i dodatna postignuća učenika (do 1000 bodova).

Provjera posebnih sposobnosti – testiranje intelektualnih sposobnosti održat će se 11. lipnja 2011. u 13 sati. Prijave za srpanjski razredbeni rok primaju se od 13. do 21. svibnja 2011. u Studentskoj službi. Bez potvrde o primitku prijave za razredbeni postupak i bez identifikacijskih dokumenata pristupnik ne može pristupiti razredbenom ispitu.

Upisna kvota je 1023, od čega je 552 redovitih mjesta bez plaćanja, 471 redovito mjesto za studente koji sami plaćaju te 99 mjesta za strane studente.

FER
Kriteriji za upis: uspjeh u srednjoj školi (do 400 bodova) i na državnoj maturi (do 600 bodova). Pravo izravnog upisa imaju pristupnici koji su u trećem ili četvrtom razredu srednje škole osvojili jednu od prvih triju nagrada na državnom natjecanju iz matematike, fizike ili informatike, ili su sudjelovali na međunarodnim olimpijadama iz tih predmeta. Upisna kvota je 630 redovitih studenata.

GRAĐEVINSKI FAKULTET
Uspjeh u srednjoj školi (do 400 bodova) i na državnoj maturi (do 600 bodova) zamjena je za prijamni ispit. Izravan upis imaju učenici koji su osvojili jedno od prva tri mjesta na državnim natjecanjima iz matematike ili fizike, prvo mjesto na županijskim natjecanjima iz matematike ili fizike te sudjelovali na međunarodnoj olimpijadi iz matematike ili fizike. Upisna kvota je 195 redovitih studenata, od čega je 15 stranih državljana.

MEDICINSKI FAKULTET
Lista poretka za upis sastavlja se na temelju uspjeha u srednjoj školi (do 260 bodova), na državnoj maturi (do 240 bodova) i na temelju provjere posebnih sposobnosti (do 235 bodova). Provjera posebnih sposobnosti održat će se 11. lipnja 2011. u 9 sati na FER-u. Upisna kvota je 300 redovitih studenata te 50 za studij na engleskom.

ARHITEKTONSKI FAKULTET
Studij arhitekture i urbanizma - kriterije za bodovanje čine uspjeh u srednjoj školi (do 100 bodova), uspjeh na državnoj maturi (do 300 bodova) te provjere posebnih sposobnosti: a) likovne i grafičke (do 300 bodova) i b) prostorne percepcije (do 300 bodova). Razredbeni ispit održat će se 7. lipnja 2011. u Kačićevoj 26. Upisna kvota je 120 redovitih studenata i 5 stranih.

Studij dizajna - kriterije za bodovanje čine uspjeh na srednjoj školi (do 100 bodova), uspjeh na državnoj maturi (do 250 bodova) te provjere posebnih sposobnosti (do 650 bodova). Predaja mapa je 6. lipnja 2011. u Frankopanskoj 12. Razredbeni ispit održat će se 8. i 9. lipnja u Kačićevoj 26. Upisna kvota je 30 redovitih studenata i 2 strana.

Sudeći po prošlogodišnjim rezultatima kada je svaki drugi kandidat upisao studij prvog izbora, vjerojatno će i ove godine većina pristupnika upisati željeni studij.

Podatke o upisima na ostala visoka učilišta doznajte ovdje.