PREVARA ILI BOLJI ŽIVOT

Bosanski Hrvati iz Hrvatske masovno sele u Kanadu

19.05.2011 u 18:43

Bionic
Reading

Od početka veljače do kraja travnja, u aranžmanu stanovite Mirjane Marković iz Hamiltona kod Toronta, za Kanadu je odletjelo najmanje 38 obitelji bosanskih Hrvata koje su se na kninskom području nastanile nakon odlaska iz BiH, otkriva Jutarnji list

Prethodno su u bescjenje rasprodali sve pokretnine kako bi namaknuli novac za povratnu zrakoplovnu kartu i pripremili 5000 američkih dolara po glavi, koliko iznosi naknada sumnjivoj agentici. Ljudi su prodali i automobile i kamione, dok su dio novca za avanturu priskrbili putem kredita koje su u njihovo ime podignuli rođaci ili prijatelji.

Na svojevrsni emigrantski tsunami upozorio je Josip Krezić, šef kninske podružnice HSP-a dr. Ante Starčević, koji je nakon alarmiranja vlasti o tom problemu primio prijetnje smrću na svoju Facebook adresu od pošiljatelja pod pseudonimom 'stari četnik', što sada istražuju policajci.

Kreziću je, u podužoj uvredljivoj prijetećoj poruci, jasno rečeno kako će biti likvidiran i on i njegovi najmiliji, s posebnim naglaskom na brutalnoj egzekuciji djece.

Krezić je, nakon razgovora u policiji, kazao kako je ta prijetnja vrhunac niza 'sugestija' koje je dobio nakon što je, kao stranački dužnosnik, javno obznanio podatke o novom egzodusu Hrvata iz Bosne, ovog puta s kninskog područja.


'Primjerice, samo 27. travnja iz Knina je za Kanadu preko Beča odselilo šest obitelji. Broj kandidata za odlazak iz dana u dan sve je veći i sada ovdje imate situaciju da kandidati za odlazak jeftino rasprodaju imovinu kako bi namaknuli sredstva za put, ali i onih 5000 američkih dolara po glavi useljenika, koliko im neka fantomska agencija potražuje kao trošak privremenog smještaja i sređivanja dokumentacije za dobivanje viza', kaže Kežić.

'Apelirao sam na aktualnu vlast da se taj trend zaustavi te pozvao Katoličku crkvu, čiji je utjecaj na ovom prostoru ogroman, da mi se pridruži. Odmah nakon toga stigle su prijetnje', kazao je. Istaknuo je kako je znakovito da su osobe koje su se iselile mahom iz srednje Bosne te da se akcija regrutiranja pripadnika 'desanta na Kanadu' provodi isključivo među onima što trenutačno obitavaju na području Knina, Benkovca i Gračaca.

Takav razvoj događaja povezao je sa situacijom u kojoj Knin, poštujući državne obveze u međunarodnim relacijama, mora izbjeglim Srbima vratiti u vlasništvo gotovo 400 stambenih jedinica.

Istraživanjem Kežićeve informacije Jutarnji list je došao do telefonskog broja koji 'otvara vrata Kanade i obećanog boljeg života'. Na temelju razgovora zaključili su da postoji opasnost od moguće deportacije nakon što istekne mjesec dana azila, koliko zapravo agencija garantira, a na dobivanje stalne kanadske vize čeka se pet godina.