POLITIČARI UMIRUJU

'Monitoringa se ne trebamo bojati'

19.05.2011 u 14:07

Bionic
Reading

Iako je današnji sastanak europskog povjerenika za proširenje Štefana Fülea sa stalnim predstavnicima 27 zemalja članica pri EU tek prvi u nizu koji bi trebao načelno odrediti datum završetka pregovora, o datumima danas nije bilo riječi. Rasprava se na sastanku ipak razbuktala kada se spomenula mogućnost monitoringa Hrvatske do punopravnog članstva, o čemu smo priupitali i hrvatske političare

Prema informacijama kojima raspolaže predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora Vesna Pusić, na sastanku u Bruxellesu se spominjao monitoring, no nije bilo riječi niti o njegovom karakteru niti o eventualnim sankcijama u sklopu monitoringa, odnosno eventualnom usporavanju ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

'Ako se radi o monitoringu koji je do ulaska Hrvatske u Uniju i ako se radi o situaciji u kojoj Hrvatska svakih šest mjeseci ili svaka tri mjeseca priprema izvješća o provođenju vlastitih zakona i odluka, onda je to po mom mišljenju nešto što mi, bez obzira na Europsku uniju, moramo napraviti sami za sebe. Moje je mišljenje da je moguće to napraviti i u Hrvatskom saboru, u nekom tijelu Hrvatskog sabora koje bi moglo provoditi kontrolu nad provođenjem preuzetih obveza i onog što je Sabor odlučio. Ako se radi o nekoj vrsti drastičnih sankcija ukoliko se ustanovi da se to ne provodi, mislim da bi to predstavljalo problem, naročito ako su povezane s konačnim datumom ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Mislim da do takvog rješenja neće doći, ali to bi bio problem', kazala je Pusić.

Ako se pita SDP-ovog Nevena Mimicu, bivšeg ministra europskih integracija, sankcije, ako ih i bude, vjerojatno će se manifestirati u ratifikacijskom procesu u parlamentima članica. 'Takvih prijedloga za sankcije ima, ali nisu do kraja dogovoreni. Držim da bi sankcije same po sebi bile odstupanje od metodologije pregovaranja koja je primjenjivana u hrvatskom slučaju. Hrvatska ima dovoljno argumenata da pokaže da je već u postupku pregovaranja pružila dovoljno dokaza da je izmijenila sve što je potrebno da bi se dostigla razina europske pravne stečevine i da ima dovoljno argumenata da će te obveze i dalje provoditi', kazao je Mimica.

Što se tiče samog procesa monitoringa, Mimica kaže da smo neku vrstu monitoringa imali i dosad te da je u ovom trenutku samo bitno da naši pregovarači pronađu način da taj monitoring ne bude poput onoga koji se zadesio Rumunjsku i Bugarsku.

'Hrvatska ne treba imati ništa protiv da se nadzire izvršavanje obveza koje su preuzete, jer ne vidim da bilo koja politička stranka želi odstupiti ili vratiti natrag ono što je u reformama već postignuto. Monitoringa se ne trebamo bojati i mislim da nema razloga sumnjati u to da bi neka od zemalja članica namjerno koristila taj mehanizam za usporavanje hrvatskog ulaska u članstvo', smatra Mimica.