KOD HRVATSKE KOSTAJNICE

Spomen ploča ruskim novinarima ubijenim 1991.

19.05.2011 u 15:26

Bionic
Reading

U Panjanima kod Hrvatske Kostajnice u subotu, 21. svibnja, bit će otkrivena spomen-ploča dvojici ruskih novinara Viktoru Noginu i Genadiju Kurinoju koji su poginuli na novinarskom zadatku 1. rujna 1991., najavljeno je danas u Sisku na konferenciji za novinare ogranka Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata iz Selišta Kostajničkog

Spomen-ploča u obliku je otvorene knjige postavljene na kamenu. Na knjizi su uklesane riječi sjećanja na pogibiju dvojice novinara ruske državne televizije, ispisane na hrvatskom i ruskom jeziku, sa znakom pera, simbolom novinara i novinarstva.

Kamen je težak dvije tone, na njemu je crna kamena knjiga, kazao je Ivan Pandža Orkan, umirovljeni pukovnik, koji je i potaknuo postavljanje spomen-ploče. Dodao je kako su željeli da spomenik bude čvrst kao i istina o Viktorovoj i Genadijevoj smrti. Spomenik će, kako je najavljeno, otkriti Genadijev sin Ivan Kurinoj.

Kako je rečeno na konferenciji za novinare pod nazivom 'Istina o ubojstvu ruskih novinara', dvojica novinara su kao ratni izvjestitelji taj dan boravili na području Hrvatske Kostajnice koju su, unatoč svakodnovnu granatiranju srpskog agresora, držali hrvatski branitelji.

Novinar Vladimir Mukusev, koji je bio zastupnik Vrhovnog vijeća Ruske Federacije od 1990. do 1993. i predsjednik istražnog povjerenstva ruskog parlamenta koje je istraživalo smrt ruskih novinara, kazao je danas na konferenciji za novinare da je rusko izaslanstvo potkraj 1995. posjetilo kostajničko područje i utvrdilo da su ruske novinare 1. rujna 1991. ubili Srbi.

Subotnji program pod nazivom 'Putem stradanja Rusa i Hrvata u Domovinskom ratu' organizira Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata (UHDDR), ogranak Selište Kostajničko.