KOLIKO TROŠI PREDSJEDNIK

Ministarstvo financija uključilo se u sukob Kosor - Josipović

18.05.2011 u 15:54

Bionic
Reading

'Nedvojbeno je i nedvosmisleno da je predsjednica Vlade Jadranka Kosor u svojoj izjavi o visini troškova Ureda predsjednika RH raspolagala točnim podacima', odgovorili su iz Ministarstva financija na tvrdnje predsjednika Josipovića po kojemu je 'premijerka krivo brifirana'

Predsjednik je, naime, za posjeta Brodarskom institutu u Zagrebu ustvrdio da 'proračun njegova ureda nije povećan za 37,4, nego za 9,7 posto' te dodao da je 'realno povećanje nula kuna jer se radi o preraspodjeli troškova na temelju Vladine odluke'.

Po njegovim riječima, 'troškovi su veći samo zato što je Vlada odlučila troškove državnog zrakoplova preraspodijeliti na sve korisnike, pa je za toliko povećan i proračun Ureda predsjednika'.

Iz Ministarstva financija, pak, navode da je proračun Ureda predsjednika za prošlu godinu izvršen u iznosu od 40,5 milijuna kuna, dok je ove godine planirano utrošiti 55,5 milijuna te podsjećaju da su svi podaci vidljivi na web-stranicama Vlade. 'Iz navedenih podataka očito je da je proračun Ureda predsjednika za 2011. povećan za 37,4 posto u odnosu na izvršenje proračuna za 2010. godinu', ukazuju u priopćenju Ministarstva financija.

Predsjednik Josipović je upozorio i kako 'ne postoji transparentnost proračuna'. Na to mu je odgovoreno da se 'objavljivanjem podataka o proračunu u Narodnim novinama, na internetskim stranicama Vlade RH te Ministarstva financija, na mjesečnoj i godišnjoj razini, ostvaruje visoka transparentnost državnog proračuna'.