MILINOVIĆEVA FANTAZMA

'Gdje god dođem, svi hvale reformu zdravstva'

17.05.2011 u 22:08

Bionic
Reading

'Gdje god sam došao, u bilo koju bolnicu, svi hvale reformu zdravstvenog sustava. Ovo je prvi puta da u tri godine niti jednom nije bilo sanacije zdravstvenog sustava iz državnog proračuna. To nema niti jedna država danas u Europi', pohvalio se danas prilikom posjeta Slavoniji ministar zdravstva Darko Milinović. Istaknuo je i da je u protekle dvije godine HZZO uspio smanjiti dug s dvije milijarde na 30 - 100 milijuna kuna, naglasivši da je domaći zdravstveni sustav jedini u Europi koji ne stvara dugove

Ministar je danas u Slavonskom Brodu s čelnicima županije i ravnateljem Opće bolnice dr. Josipom Benčevićem potpisao 43 milijuna kuna težak ugovor o sufinanciranju projekta rekonstrukcije postojeće zgrade i dogradnje bolničke poliklinike unutar brodske opće bolnice, u koju je u posljednjih nekoliko godina uloženo gotovo 100 milijuna kuna.

Za posjeta Slavoniji Milinović je najavio da će od prvog srpnja u svim ordinacijama obiteljske medicine biti uspostavljen sustav vađenja krvi, budući da tu uslugu trenutno može obaviti samo 40 posto ordinacija. Najavio je i moguće otvaranje izvanbolničkih rodilišta, tamo gdje se za to mogu stvoriti potrebni uvjeti.

Pravilnik kojim se regulira otvaranje tih rodilišta bit će potpisan možda već ovaj tjedan, dok je natječaj za njihovo opremanje u tijeku. U izvanbolničkim rodilištima, kakvo bi trebalo dobiti i Đakovo, omogućit će se samo porođaji bez predvidive patologije uz suglasnost rodilje da želi roditi u izvanbolničkom rodilištu.