BEBIĆ UPOZORAVA

'U kampanji treba raspravljati o gospodarstvu, a ne EU'

17.05.2011 u 15:02

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić izjavio je danas da referendum o ulasku Hrvatske u Europsku uniju ne bi trebao biti predizborna tema, s obzirom da je u Saboru i hrvatskom političkom životu davno postignut konsenzus oko bitnih pitanja, pa i oko ulaska u EU

To nisu teme oko kojih bi se sukobljavale hrvatske političke stranke, pa nema razloga da se to pitanje ostavi za predizborna nadmetanja, kazao je Bebić, podsjetivši da su političke stranke složne da treba ući u EU.

Bebić drži da se prije izbora treba nadmetati o drugim pitanjima, primjerice o razvoju gospodarstva i zapošljavanju, a da im ona o članstvu u Uniji ne bi trebala zauzimati mjesto.

Bebić se ne slaže s kritikama da se Vlada više bavi EU-om nego gospodarstvom te misli da je prirodno da je, nakon što se prošao dug put pregovora koji su sada pri kraju, fokus javnosti, Vlade i medija upravo na tome.

Nije želio komentirati odluku haškog tužiteljstva da se ne žali na presude hrvatskim generalima, napomenuvši da je taj postupak u tijeku.

Izrazivši zadovoljstvo što je general Ivan Čermak slobodan, Bebić nije želio predviđati hoće li isti ishod biti i za ostale generale te je naglasio nužnost odvajanja politike od pravosuđa, ne samo u Hrvatskoj, nego i drugdje.

Bebić je odgovarao na novinarska pitanja nakon skupa posvećenog 300. obljetnici rođenja istaknutog hrvatskog znanstvenika Ruđera Boškovića.