SLIJEPA ADMINISTRACIJA

Nezaposlene 55-godišnjakinje greškom ostale bez naknade

17.05.2011 u 13:43

Bionic
Reading

Hrvatska udruga sindikata usprotivila se ukidanju novčane naknade za nezaposlene žene s navršenih 55 godina života, istodobno zahtijevajući od Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva te Hrvatskog zavoda za zapošljavanje ispravljanje te nepravde

Sindikalisti traže od nadležnih institucija 'donošenje novih rješenja po službenoj dužnosti, ispravkom ili dopunom prethodnih rješenja' tako što će umjesto navođenja datuma navršenja 55 godina života navesti formulaciju 'do stjecanja uvjeta za prijevremenu starosnu mirovinu'.

'Nedopustivo je da žene kojima je u rješenju o pravu na novčanu naknadu kao završetak razdoblja primanja novčane naknade upisan dan na koji navršavaju 55 godina života samo zbog toga ostaju bez novčane naknade za nezaposlene. Naime, da datum nije upisan, te žene bi nakon izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju iz listopada 2010. nastavile primati novčanu naknadu za nezaposlene', upozorava se u dopisu HUS-a koji potpisuje njegov predsjednik Ozren Matijašević.

Iz HUS-a se pozivaju i na Zakon o posredovanju iz 2008. godine, u kojem stoji da sporni datum nije morao, niti trebao biti upisan. 'Iako upisivanje datuma 55. rođendana u vrijeme donošenja rješenja o novčanoj naknadi za nezaposlene nije imalo trenutnih posljedica na prava nezaposlenih žena, pa time niti razlog za njihove žalbe na rješenje, nakon izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju očito je da se radi o pogrešci u rješenju o pravu na novčanu naknadu. Stoga se svaka pogreška može (i mora) ispraviti', zaključuju u HUS-u.