STAZIĆEV PRIJEDLOG

'Recite Sanaderu da šuti da ne bi opet srušio burzu'

11.03.2009 u 11:30

Bionic
Reading

SDP-ovac Nenad Stazić danas je u Saboru upitao potpredsjednika Vlade Damira Polančeca hoće li premijera Ivu Sanadera, zbog njegove izjave o drugom mirovinskom stupu kao promašaju koja je, kaže, uzrokovala pad vrijednosti dionica, zamoliti da se do kraja mandata suzdrži od izjava, na što je Polančec odgovorio kako to neće učiniti, odbacivši Stazićeve prozivke na premijerov račun

Stazić je u aktualnom prijepodnevu ustvrdio kako je premijer na sjednici Vlade za drugi mirovinski stup rekao da se pokazao kao promašaj i da je vrijeme za njegovu promjenu, što je, istaknuo je, odmah rezultiralo 10-postotnim padom vrijednosti dionica na zagrebačkoj burzi.

Taj je pad dionica, dodao je, uzrokovao i pad ušteđevine za buduće mirovine od oko 300 milijuna, što znači, kazao je, da je svaki umirovljenik "samo zbog premijerove nepromišljene izjave izgubio između 250 i 300 kuna po mirovini".

"Hoćete li u interesu zaštite gospodarstva i kakve-takve vrijednosti dionica zamoliti premijera Sanadera da do kraja mandata ne daje nikakve izjave", upitao je Polančeca.

"Naravno da neću", odgovorio mu je Polančec, poručivši Staziću da bi za postavljanje takvog pitanja treba znati strukturu ulaganja mirovinskih fondova, odnosno činjenicu da su njihova ulaganja u domaće tržište kapitala u zadnje vrijeme bila "minorna".

Pojasnio je da je od 22,8 milijardi kuna ukupne imovine mirovinskih fondova tek dvije milijarde otišlo u domaće dionice. "To je minorno ulaganje koje nije nikako utjecalo ni na rast, ni na pad dionica", naglasio je Polančec.

Napomenuo je da u svijetu vjerojatno nema ni jedne burze koja ne bilježi pad vrijednosti dionica, što je, kaže, posljedica svjetske financijske krize.