STROJOVOĐA 'VLAKA SMRTI'

'Kočio sam sa sve tri kočnice, nije išlo'

16.05.2011 u 18:51

Bionic
Reading

Svjedočenjem strojovođe Joška Palinića na Županijskom sudu u Splitu nastavljeno je suđenje za nesreću u Rudinama kad je zbog iskliznuća vlaka poginulo šestero i ozlijeđeno 55 ljudi. Zbog udarca u glavu strojovođa se nije mogao baš svega sjetiti

'Sve je bilo u redu dok nismo prošli tunel u Labinu Dalmatinskom. Osjetio sam da mi vlak 'bježi'. Kočio sam s tri kočnice: po disku, po motoru i po tračnicama, nije išlo. Nakon toga se više ničega ne sjećam', rekao je pred sucem strojovođa koji je upravljao nagibnim vlakom koji je u ljeto 2009. godine iskliznulo iz tračnica u mjestu Rudine, pri čemu je poginulo šest osoba.

Zbog udarca u glavu koji je zadobio u željezničkoj nesreći strojovođa se, kako je rekao, nije mogao baš svega sjetiti jer je nakon nesreće dosta vremena proveo na bolovanju posjećujući liječnike, posebice psihijatre, zbog čega se prošli mjesec nije pojavio na ročištu.

Na upit predsjednika sudskog vijeća suca Damira Romca, Palinić je potvrdio kako je prije polaska u Split pregledao nagibni vlak, dodavši da nije primijetio nikakve probleme s vlakom. Vlakove vozi ukupno 20 godina, a nagibne pet. U poslu je imao samo jednu manju nesreću, bez posljedica, ispričao je, a vijeće je ustvrdilo kako Palinić u vrijeme nesreće nije bio pod utjecajem alkohola, niti je bolovao od neke bolesti.

Optužnica tereti bivšega direktora HŽ-a Ivana Medaka, direktora i savjetnika tvrtke Intrade Ivana Tomaškovića i Jozu Bazinu te voditelja protupožarne zaštite HŽ-a u Splitu Dragu Rogulja i vatrogasca DVD-a Stružac Branka Tišljara da su sudjelovali u nabavi i upotrebi retardanta TG-300, nanošenje kojega je na tračnice uzrokovalo nesreću, te da su bili svjesni posljedica.