BIOGRAD NA MORU

Hrvatska domaćin Svjetskog prvenstva u oranju

15.05.2011 u 20:46

Bionic
Reading

Kako izvještava HRT, iduće godine Hrvatska će biti domaćin Svjetskog prvenstva u oranju! Neće se održati u Slavoniji, kako bi se možda očekivalo, nego u Biogradu na Moru. A na svjetskoj razini, u oranju prednjače Skandinavci

Upravo se na jugu Švedske ovog vikenda održalo svjetsko natjecanje orača.

Malo švedsko mjesto Lindevad ugostilo je 56 najboljih svjetskih orača, među njima i dva hrvatska. Tomislav Kuharić treći je put zaredom bio sudionik svjetske smotre. Ove je godine završio u zlatnoj sredini, na 19. mjestu. Radivoj Rekić nastupio je prvi put i bio 24.

Velika je vjerojatnost da će sve više skandinavskih gostiju dolaziti na odmor kod nas. Natjecanje u oranju je za promociju naše zemlje iskoristila Hrvatska gospodarska komora, izvještava HRT

Relativno skromna robna razmjena sa Šveđanima ipak bilježi napredak. U prošloj nam je godini izvoz u tu zemlju porastao za 40 posto, a potencijal za suradnju najveći je u prehrambenoj industriji i proizvodnji pića.

Osim mora i ljetovanja, Hrvatska će sljedeće godine u rujnu biti domaćin Svjetskog prvenstva u oranju. I to na obali, što je za mnoge veliko iznenađenje. No mjerodavni ističu da se na natječaj nitko iz, primjerice, Slavonije nije ni javio.

Svjetsko prvenstvo u oranju, ma kako se mnogima činilo, nije nevažan događaj. Primjerice, prvenstvo u Sjevernoj Irskoj otvorio je britanski princ Charles.