STJEPAN FIOLIĆ POSREDNIK

Sanaderov tast 'kupovao' ruševne kuće po Posavini

15.05.2011 u 16:03

Bionic
Reading

Josip Matić odlučio je urediti okućnicu, pa i stari smrdljivi bunar na granici sa susjedovim posjedom. No prvo je htio sve dogovoriti sa susjedom, kojeg nikad nije vidio. U gruntovnici 
su mu otkrili ime - Ivo Šarić, splitski umirovljenik koji je u posljednje vrijeme postao poznat javnosti kao tast na čije je ime Ivo Sanader kupovao i skrivao imovinu, javlja Večernji list

Što je Sanader htio učiniti s dvije ruševne drvene kuće u Krapju, to ne zna ni prvi susjed Josip Matić.Ali ima praktično rješenje za tu misterioznu situaciju: 'Kad gaAustrija izruči Hrvatskoj, neka mu stave onu narukvicu oko noge i pustega da zatrpava bunar i pokosi travu i korov.'

Šarića navodno u selu nikad nitko nije vidio. Pa ni čovjek koji je Šariću prodao imovinu.

'Ja sam to njemu prodao, ali kupca nikad nisam vidio. Kad sam oglasio prodaju, nazvala me načelnica općine Jasenovac i rekla da ima kupca i da ona samo posreduje. Poslije su me zvali kod javnog bilježnika u Novsku da potpišem kupoprodajni ugovor i to je bilo to', kazao je Ivo Lipovac, bivši vlasnik koji je za dvije ruševne kuće s dvorištem i oranicom dobio oko 110.000 kuna.

Načelnica općine Jasenovac Marija Mačković (HDZ) kaže da se ne sjeća detalja. Ali nakon upornog novinarskog inzistiranja ipak se prisjetila imena osobe na čiji je prijedlog tražila kuću koja se prodaje u Krapju.

'Ne znam... Nije mene kontaktirao ni Sanader ni Šarić... Nisam sigurna... Bila je jedna delegacija u Lonjskom polju. Netko je pitao... Možda Stjepan Fiolić... Mislim čak da je on', postupno se prisjetila.

Stjepan Fiolić, HDZ-ov saborski zastupnik, poznaje Krapje jer njegov sin u tom selu ima drvenu kućicu.

'Znam da Sanader ima nešto u Krapju. Ali nije na moju preporuku kupovao. Znate kaj, neću o tome razmišljati... Ne miješam se u tuđe stvari, a ni ne sjećam se', rekao je Fiolić za Večernji list.

Još jedan HDZ-ov zastupnik, Sanaderov prijatelj, kupio je kućicu u Krapju. I to iste godine kad i Sanader, odnosno tast Šarić. Njegovo je ime Mario Zubović, piše Večernji list.

'Ja sam svoju kućicu u Krapju kupio jer mi se svidjelo selo. Imao sam ideju da jednog dana, kad odem u mirovinu, uredim to i pomognem očuvanju kulturne baštine', kaže Zubović.

Ako su Sanaderove namjere u Krapju bile iste kao Zubovićeve, onda se, dakle, bivši premijer samo htio privatno baviti obnovom kulturne baštine. Možda bi to moglo proći i na suđenju: 'Časni sude, obnavljao sam kulturnu baštinu o kojoj se nitko nije htio brinuti...' piše Večernji list.

Ivo Šarić nije bio dostupan za razgovor o Krapju. Teško podnosi sve te sudske procese koji mu blokiraju imovinu za koju nije ni znao da posjeduje. Teško mu pada i interes javnosti. Njegova supruga, Sanaderova punica, USKOK-u je ionako sve objasnila. Kupnju nekretnina financirao je Sanader, a, kako je rekla Karmela Šarić, 'Ivo Šarić je potpisivao ne znajući što potpisuje jer je imao povjerenja u zeta', piše Večernji list.