MIMICA UPOZORAVA

Je li Vlada objavila cijelo Izvješće o Poglavlju 23?

14.05.2011 u 13:56

Bionic
Reading

Vlada Jadranke Kosor iznenađujuće je objavila Izvješće o ispunjavanju obaveza iz Poglavlja 23, ali SDP-ovac i predsjednik saborskog Odbora za europske integracije Neven Mimica kaže da je Vlada prethodnih dana govorila da se Izvješće sastoji od stotinjak, a objavljeno je svega 67 stranica

'Očito je da nije sve objavljeno. Meni se čini da oni nisu objavili dio koji se odnosi na korupcijske istrage', kaže Mimica. U prošlom Izvješću koje Vlada također nije podijelila sa Saborom i Nacionalnim odborom za praćenje pregovora s Europskom unijom, nego ga je nabavio drugim putem, Mimica objašnjava da je postojala tablica u kojoj su se navodila imena i afere koje su se obrađivale i u kojima je podignuta optužnica ili je započeta istraga. 'Izgleda da je to tih 30 stranica koje nedostaju', smatra Mimica.

Također, Mimica smatra da su neselektivno navedene neke afere u tom drugom izvješću jer se tamo, recimo, Fimi medija uopće ne spominje.

Što se tiče najnovijeg izvješća i onoga dijela objavljenog na Vladinim stranicama, Mimica kaže da je pregledno i detaljno predočeno što je napravljeno i očito je da postoji volja da se stvari dovrše.

Problem je drugi, nastavlja on, što se postavlja pitanje zašto se onda kasnilo sa stvarima u proteklih osam godina. 'Očito je da se sve moglo napraviti prije, ali je nedostajalo političke volje kada se ovoliko posla moglo napraviti u dva mjeseca', poručuje SDP-ovac.

Također se zapitao zašto s tim nisu upoznati Sabor i Nacionalni odbor za praćenje pregovora s Europskom unijom. Poglavito se nije smio preskočiti Nacionalni odbor jer u poslovniku stoji da sa svim detaljima pregovora moraju biti upoznati članovi toga Odbora.

'Kosor je proteklih mjeseci prozivala SDP da se odrekao Saveza za Europu, što naravno nije bilo točno, a sada bi mi mogli vikati da je Vlada preskočila Savez za Europu', zaključio je Mimica.

U kratkom telefonskom razgovoru Jelena Berković iz GONG-a izjavila nam je da 'GONG podržava Vladino objavljivanje Izvješća o ispunjavanju obaveza iz Poglavlja 23, ukoliko je riječ o integralnom dokumentu koji je poslan u Bruxselles. No pomalo je iznenađujuće što su strani diplomati taj dokument dobili ranije nego što on predstavljen hrvatskoj javnosti'. Istaknula je da će se koordinacija nevladinih udruga o svemu detaljnije očitovati nakon što prouče Izvješće'.

Pročitajte i ovo: