OBILJEŽENO I NA MIROGOJU

Vijenci uz obljetnicu rođenja dr. Tuđmana

14.05.2011 u 12:22

Bionic
Reading

U povodu obljetnice rođenja prvog hrvatskog predsjednika, dr. Franje Tuđmana, krapinsko-zagorski župan Siniša Hajdaš Dončić je zajedno sa svojim zamjenicima, Sonjom Borovčak i Anđelkom Ferek-Jambrek, položio vijenac kod spomenika Franje Tuđmana ispred njegove rodne kuće u Velikom Trgovišću

U izaslanstvu Krapinsko-zagorske županije bili su i savjetnik župana za branitelje Žarko Miholić te član općinskog vijeća općine Veliko Trgovišće Stjepan Pavliša.

Polaganjem vijenca župan Hajdaš Dončić odao je počast prvom hrvatskom predsjedniku dr. Tuđmanu u povodu čijeg se rođendana, 14. svibnja, slavi Dan općine Veliko Trgovišće. Svečanoj sjednici Općinskog vijeća u Domu kulture u Velikom Trgovišću koja će se održati danas u 11,30 sati, nazočna će biti zamjenica župana, Sonja Borovčak, priopćeno je iz kabineta župana.

U povodu 89. godišnjice rođenja dr. Franje Tuđmana, prvog predsjednika Republike Hrvatske i utemeljitelja Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), predsjednica HDZ-a i premijerka Jadranka Kosor, te članovi Predsjedništva HDZ-a položili su danas vijenac i zapalili svijeće na grobu predsjednika Tuđmana na zagrebačkom groblju Mirogoju.

Nakon polaganja vijenaca premijerka Kosor novinarima je izjavila je kako je položila vijenac i zapalila svijeću na grob dr. Franje Tuđmana ‘i danas, kao i mnogo puta do sada u sjećanju na dr. Franju Tuđmana, prvog hrvatskog predsjednika i prvog predsjednika Hrvatske demokratske zajednice, utemeljitelja HDZ-a, u sjećanju na sve ono što je napravio za Hrvatsku’.

‘Sasvim sigurno je da dr. Franjo Tuđman ima posebno mjesto u hrvatskoj povijesti jer je bio na čelu hrvatskoga naroda u vrijeme osamostaljenja Hrvatske, i posebno želimo na to podsjetiti ove godine kad obilježavamo 20. obljetnicu samostalne i neovisne Hrvatske’, istaknula je Kosor.

Podsjetila je kako je dr. Franjo Tuđman ‘bio na čelu Hrvatske u najtežim vremenima, dakle, osamostaljenja ali svakako i obrane i oslobađanja Hrvatske’.

‘Donosio je mnoge hrabre odluke i na tu hrabrost se i u ovim danima prisjećamo’, istaknula je Kosor.

‘I svakako u kontekstu završetka pregovora za ulazak Hrvatske u Europsku uniju valja i na današnji dan podsjetiti da je dr. Franjo Tuđman još davnih 80-tih godina govorio i pisao da Hrvatska mora učiniti sve da jednoga dana postane članica tada Europske zajednice, danas Europske unije; dakle, da mora sjesti za stol europskih država i naroda’, rekla je Kosor te naglasila: ‘I to činimo danas, završavamo pregovore i na ovom mjestu se s ponosom toga sjećamo’.