Hrvatska REAKCIJE NA ANTICIVILIZACIJSKU KOLUMNU

'Da se Miklenića pita, na vlasti bi bio Ivo Sanader'

Nakon što je glavni urednik Glasa Koncila, Ivan Miklenić, još jednom šokirao javnost ustvrdivši da bi trebalo 'pravno sankcionirati' sve one medije, novinare i urednike koji, po njegovom mišljenju, pišu protiv Katoličke crkve

Iako režime u kojima su mediji prisiljeni pisati onako kako se sviđa vladajućoj klerikalnoj kasti nazivaju teokratskima, a ne demokratskima, Miklenića očito nitko nije obavijestio da ne živimo ni u Saudijskoj Arabiji ni u Iranu, nego u – demokratskoj Republici Hrvatskoj.

'Živimo u demokratskom društvu pa Ivan Miklenić može pisati i misliti što ga je volja, ali stajališta koja su naprosto neistinita je izlišno komentirati. Tvrditi i pisati da su svi hrvatski mediji protucrkveni ili protuhrvatski naprosto ne odgovara stvarnosti u kojoj živimo zadnjih 20 godina', rekao je u razgovoru za tportal Luka Brailo, potpredsjednik Hrvatskog novinarskog društva.

'Hrvatski mediji su napravili više na demokratizaciji Hrvatske u zadnjih 20 godina nego političke stranke i parlament zajedno. Miklenić očito ima neke svoje poglede koji su teško razumljivi, a u sukobu su s elementarnim činjenicama i događanjima u medijskom prostoru Hrvatske', dodao je Brailo, kojeg smo potom pitali kakva se poruka šalje ako takav skandalozan komentar potpisuje glavni urednik službenog glasila Katolike crkve u Hrvatskoj?

'Tim više su Miklenićeva stajališta začuđujuća, jer čovjek piše s takve pozicije. Naime, u njegovom tekstu stoji poruka da bi pravosuđe i policija trebali hapsiti nepoćudne novinare, urednike i vlasnike, a to je jako zabrinjavajuće. Ja sam mislio da smo nakon 20 godina života u parlamentarnoj demokraciji, u modernom društvu, prerasli te faze odstreljivanja novinara. Ja sam već star i dugo sam u ovom poslu, pa se sjećam kako su u mojoj mladosti tadašnje velmože vikali: 'Zaustavite Reuters!', pa ako smo njih preživjeli, preživjet ćemo i ovaj istup gospodina Miklenića. Što bi rekao Ivo Sanader - idemo dalje!', zaključio je Brailo.

Još kritičniji prema Miklenićevim zastrašujućim stavovima bio je Hrvoje Cirkvenec, glavni urednik vjerskog portala Križ života.

'Bez obzira na sve mane i pogreške koje imaju mediji u Hrvatskoj, kad bi oni bili onakvi kakve bi želio gospodin Miklenić, ali i mnogi drugi crkveni poglavari, onda bi i dalje Ivo Sanader bio na vlasti, ne bi bilo niza istraga koje su pokrenute nakon medijskih članaka i otkrivanja kriminala, ne bi bilo razvoja ljudskih prava, mnoge teme bi ostale skrivene, pa tako i one koje ne idu u prilog Crkvi, od užasnih zločina pedofilije do sramotnog i bahatog baratanja financijama u crkvenim redovima. Takve medije Miklenić i mnogi u Crkvi smatraju neprijateljima i ponašaju se kao u vremenu komunizma', smatra Cirkvenec.

'Valja naglasiti da danas Crkva djeluje javno i legalno te prima znatna sredstva iz državnog i proračuna lokalnih uprava i samouprava, stoga mora biti spremna na medijske napise, sviđali joj se oni ili ne. No sramotno je da netko tko troši državni novac i želi društveni ugled i javno djelovanje u društvu misli da bi zbog svog svetačkog predznaka trebao biti lišen kritike i medijskih tekstova koji razotkrivaju crkveno licemjerje, bahatost i netransparentnost', dodaje glavni urednik Križa života, koji smatra da Miklenićevi tekstovi ne predstavljaju stavove Katoličke crkve.

'Naime, ako se pogledaju dokumenti Crkve i sve što oni govore o medijima, onda se vidi da je posljednja Miklenićeva kolumna u suprotnosti s dokumentima Katoličke crkve o medijima od Drugog vatikanskog koncila naovamo', zaključuje Cirkvenec.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još