Hrvatska ANALITIČARI RJEŠAVAJU MISTERIJ

Je li šutnja u predkampanji SDP-ova izborna taktika?

Još od izbora 2007, već petu godinu zaredom, SDP-u se sve glasnije zamjera to što ne reagira u pravoj mjeri na važne situacije u zemlji čiju bi vlast uskoro mogao preuzeti. Predbacuje im se da se ne ponašaju kao prava oporba. Novi izbori su vrlo blizu, aktualna vlada ima iznimno slabu potporu birača, a SDP i dalje glumi mudraca koji šuti

Za pet do osam mjeseci građani će na izborima birati novu vlast (krajnji rok je, prema Ustavu, ožujak 2012). Budući da nije izgledno da nas ova Vlada može izvući iz krize (ako ni zbog čega drugoga onda zbog vremena) taj će posao dopasti novoj vlasti na Markovu trgu, zbog čega su predstojeći izbori vrlo značajni.

SDP, HNS, IDS i HSU krajem 2010. sklopili su predizbornu koaliciju koju su nazvali Savez za promjene, ali su još od sastanka 2009. u restoranu Kukuriku u Kastvu prozvani 'Kukuriku koalicijom'. Bez obzira na političko paktiranje, te stranke zasad vode samostalne politike i kampanje, pa se čak i međusobno prepucavaju preko medija. IDS unaprijed upozorava HNS da na izbornim listama neće moći dobiti toliko izbornih mjesta koliko očekuju, a HNS uzvraća da im IDS u koaliciji uopće ni ne treba. U svemu tome SDP ponovno – šuti.

Premda SDP (osim stranačkih konvencija i putovanja poput onog u Knin prošle subote) trenutačno ne radi ništa posebno da pridobije birače, politolozi u tome ne vide političku štetu. Analitičar Višeslav Raos kaže da se vidi da SDP radi na koheziji stranke, ali ništa više od toga: 'U djelovanju SDP-a vide se naznake predizbornog programa koji će, primjerice, uključivati reformu poreznog sustava. No sve to još nije 'upakirano'', rekao je Raos i dodao da SDP ne mora početi kampanju ako ju je započeo HNS. Šef HNS-a Radimir Čačić je, naime, prije nešto više od tjedan dana predstavio jednominutne videoklipove u kojima kritiziraju aktualnu vlast i predstavljaju svoju stranku kao bolji izbor.

'Vidi se, međutim, jedan drugi problem a to je da koaliciji manjka koordinacije. Nije SDP toliko nepripremljen za izbore koliko je nedefiniran odnos na relaciji HNS-SDP+, rekao je Raos misleći na podjelu mjesta na zajedničkim koalicijskim izbornim listama. Kaže da je sada na šefu SDP-a Zoranu Milanoviću da posloži ovu složenu situaciju: 'Milanović se sada sigurno ne želi nametati željeznom rukom, ali treba sve nekako iskoordinirati. Odnos koalicije je veći problem nego nedorečenost SDP-a.'

Raos također smatra da su u SDP-u općenito povučeniji jer su svjesni da su se građani i njih zasitili. To su dokazali i prosvjednici koji su u svojim prosvjednim rutama po Zagrebu nakon HDZ-a prosvjedovali i pred SDP-om, pa i HNS-om. Osim toga, Raos tvrdi da će se prave predizborne taktike stvarati nakon lipnja i vijesti iz Brisela o (ne)zaključivanju pregovora s Europskom unijom.

Da SDP ovim ponašanjem jednostavno 'ne srlja' u predkampanje smatra politolog Ivan Grdešić i također ističe da su ovi izbori za SDP drugačiji od onih 2007. zbog predizborne koalicije: 'Riječ je o četiri stranke i 11 izbornih jedinica i potrebno je unaprijed dobro odvagnuti tko će biti na izbornim listama. Ti pregovori će biti jako dugi.'

'Koalicija za promjene, kao ni ostale stranke, ne znaju kada će točno biti izbori i nije najpametnije tako rano izlaziti s elementima kampanje', branio je Grdešić SDP.

Ako se prisjetimo 2007. i razdoblja nakon smrti prvog predsjednika SDP-a Ivice Račana, u predizbornoj kampanji koja je tada započela sva su svjetla bila uperena u tadašnjeg šefa HDZ-a Ivu Sanadera i novog šefa SDP-a u kojeg su mnogi polagali nade - Zorana Milanovića. Javnosti je bio nepoznat, ali je u svojim čestim (!) istupima djelovao vrlo samouvjereno. Ubrzo je samouvjereno postalo i bahato, a par beskompromisnih i taktički dvojbenih izjava oduzele su mu veliku početnu prednost pre HDZ-om.

U trenutku kada je SDP uvjerljivo vodio prema anketama (kao danas) Milanović je u emisiji Nedjeljom u dva rekao kako vjeronauk u školama ne bi trebao biti obavezan. Izjavama da Hrvati u BiH ne bi trebali glasovati na izborima u Hrvatskoj i da bi se trebao uvesti porez na kapitalnu dobit, počeo je gubiti naklonost dijela birača. No SDP-ove šanse dokrajčio je kolebanjem kada je u posljednji tren odlučio da će ipak on, a ne Ljubo Jurčić, biti kandidat za premijera.

Dok premijerka Jadranka Kosor gotovo svaki dan ponavlja Zakone i mjere koje je njezina koalicijska vlada donijela u sklopu Programa gospodarskog oporavka, SDP-ova šutnja pokraj nekoordinirane Kukuriku koalicije ne ulijeva povjerenje da bi oni na Markovom trgu bili uspješniji. Možda se Milanović samo plaši ponavljanja greške iz 2007. da javnim nastupima ne uništi prednost koju SDP ima ne radeći ništa. Ako je tako, valjalo bi Milanovića podsjetiti na njegovu vlastitu izjavu u jednom nastupu kod Aleksandra Stankovića kada je za 'mučaljive' građane rekao: 'Ako šute i spuste glavu dolje, svi će ih tući po toj glavi.'

Zoran Milanović 2007. Nedjeljom u dva
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još