ČEHOK DEMANTIRA

HSLS: Ostajemo u Vladi

11.03.2009 u 09:19

Bionic
Reading

Potpredsjednik HSLS- a Ivan Čehok demantirao je natpise u medijima da HSLS izlazi iz Vlade

Naime, mediji su spekulirali kako je HSLS nezadovoljan svojim položajem u Vladi, jer se, kao koalicijski partneri, navodno smatraju zanemarenima pri donošenjau važnih političkih odluka. Nagađa se, također, kako na lokalnoj razini zamjeraju HDZ- u što su istakli svog kanditata za gradonačelnika Bjelovara što doživljavaju kao udar na Đurđu Adlešić.

Dvije su vrste zamjerki HSLS-ovaca na ponašanje stranke Ive Sanadera, jedne se tiču nacionalne, a druge lokalne razine. U HSLS-u smatraju da su se zahvaljujući njihovoj predizbornoj koaliciji s HSS-om, seljaci nakon zadnjih parlamentarnih izbora iznenađujuće opredijelili za slaganje Vlade s HDZ-om, a ne sa SDP-om.

Mi smo Sanaderu priveli HSS, a on nas sada uopće ne doživljava, ističe visoki dužnosnik HSLS-a. U stranci se žale da ih HDZ ne konzultira prije donošenja krupnih političkih odluka tako da su, primjerice, iz priopćenja predsjedništva HDZ-a doznali da će se plaće državnih dužnosnika smanjiti za deset posto. Đurđa Adlešić, pak, obavlja u Vladi sporedne poslove i obilazi hrvatske vojnike koji se nalaze u mirovnim misijama u inozemstvu, piše Novi list.

Kao potpredsjednica Vlade eksponirala se i u pokušajima suzbijanja navijačkog nasilja navlačeći pritom bijes huligana koji su je vrijeđali s tribina sportskih borilišta. No, zakon što ga je pripremila Đurđa Adlešić na kraju je u Banskim dvorima ocijenjen prestrogim i zadaća ublažavanja tog akta povjerena je ravnatelju policije Vladimiru Faberu.

Ipak, presudni razlozi nezadovoljstva HSLS-a nalaze se na lokalnoj razini. Naročito ih je pogodila činjenica da će HDZ imati kandidata za gradonačelnika Bjelovara, uz Varaždin jedinog čvrstog uporišta HSLS-a. Navodno je ministar Gordan Jandroković koji je i predsjednik HDZ-a u Bjelovarskoj županiji osobno izvijestio Đurđu Adlešić da je predsjedništvo HDZ-a odlučilo da u Bjelovaru idu sa svojim kandidatom umjesto da podrže Antuna Korušca iz HSLS-a koji je i sada gradonačelnik. S obzirom da je predsjednica HSLS-a prije prelaska u Vladu bila bjelovarska gradonačelnica, u stranci to smatraju 'izravnim udarom' na Đurđu Adlešić.

'Ovo je kap koja je prelila čašu našeg strpljenja, riječ je o krajnje nekorektnom potezu HDZ-a', naglašava sugovornik. U vrhu HDZ-a priznaju da su vrlo blizu odluke o isticanju vlastite kandidatkinje za gradonačelnicu Bjelovara iako 'pregovori još traju'.

'Bjelovar nam je siva zona i morali bismo se etablirati u tom gradu. Izbori su demokracija i pobijedit će kandidat koji dobije najviše glasova. Ali, to su lokalna pitanja i uvjereni smo da neće utjecati na naše dobre odnose s HSLS-om unutar parlamentarne većine', optimističan je visoko rangirani HDZ-ovac. Za njegovu je stranku teško prihvatljivo da se ne natječe ni za bjelovarskog župana, jer to mjesto moraju prepustiti HSS-u koji im je sa svojih šest saborskih zastupnika daleko bitniji nego samo dva HSLS-ovca u parlamentu, ni za gradonačelnika županijskog središta.

Nije samo Bjelovar kamen spoticanja između HSLS-a i HDZ-a. Socijalni liberali upozoravaju da im u niz županija i gradova HDZ ne želi dati mjesta dožupana odnosno dogradonačelnika. Tako je, primjerice, u cijeloj Dalmaciji.

'Kao posljedica bi mogla biti situacija da HSLS u 80 posto Hrvatske bude u koaliciji sa SDP-om. Već smo, između ostalog, potpisali suradnju u Osijeku, Rijeci i Zagrebačkoj županiji. HSLS je stranka koja ima kičmu, nismo mi HSS i zato je naš odlazak iz Vlade realna opcija', zaključuje sugovornik iz HSLS-a.