MIMICA OPTIMISTIČAN

Dovršetak pregovora u lipnju realniji nego prije

12.05.2011 u 22:32

Bionic
Reading

Mogućnost završetka pristupnih pregovora do kraja lipnja sada je realnija nego prije dva mjeseca kada je Europska komisija objavila prvo izviješće o ispunjavanju mjerila za poglavlje 23 Pravosuđe i temeljna prava, izjavio je u četvrtak u Bruxellesu potpredsjednik Hrvatskog sabora Neven Mimica nakon razgovora s povjerenikom za proširenje Štefanom Fueleom

'Ta mogućnost postoji i rekao bih da je danas realnija nego prije dva mjeseca kada je Komisija objavila prvo izviješće o ovom poglavlju', rekao je Mimica koji je s Fuelom razgovorao sat i pol.


Mimica je rekao da će Komisija na temelju izviješća koje je u četvrtak usvojila hrvatska vlada o ispunjavanju obveza iz poglavlja 23 i na temelju vlastitih procjena donijeti odluku o tome može li Hrvatska zatvoriti to poglavlje, a time i pristupne pregovore.

'U ovom trenutku kada Komisija još nema na stolu izvješće hrvatske vlade, nemoguće je predviđati hoće li cijeli postupak koji treba obaviti da bi se poglavlje zatvorilo biti dovršen do kraja lipnja, ali postoji obostrana želja da se krajem lipnja završe pregovori, bude li sve u redu', rekao je Mimica.

Na pitanje da li njegova stranka SDP i dalje stoji na stajalištu da treba odmah raspisati izbore, ako se pregovori ne dovrše u lipnju, Mimica je rekao da stajalište SDP-a i drugih oporbenih stranaka da se pregovori mogu završiti do kraja lipnja.

'U slučaju da do toga ne dođe, onda sama politička logika govori o tome da produljenje pregovora na jesen znači da vlada nije uspjela završiti pregovore i da bi jedina opcija za nas bila izbori što prije', rekao je Mimica.

Mimica je rekao da je povjereniku Fueleu rekao da sve relevatne političke stranke u Hrvatskoj 'stoje iza projekta Europske unije, da stoje iza svega onoga što je dobro napravljeno u reformama i prilagodbi, naročito u poglavlju 23 i da očekuju da se proces pregovora nepotrebno ne produljuje'.