Hrvatska NOVI KAZNENI ZAKON

Predizborni zaokret HDZ-a: Više nema zatvora za džoint

Među brojnim novostima koje donosi novi Kazneni zakon jest ukidanje spornog kaznenog djela posjedovanja droge, koje će se ubuduće tretirati kao prekršaj. Iako je premijerka Jadranka Kosor oštro u više navrata demantirala svaku mogućnost ublažavanja odgovornosti za zloporabu droga, upravo će u njezinom mandatu pred Sabor doći prijedlog kojim se iz sfere kaznenog zakonodavstva izbacuje posjedovanje droge

Naime, u novom Kaznenom zakonu nema dosadašnjeg djela posjedovanja droge, za koje je propisana kazna do godine dana zatvora. Drugim riječima, posjedovanje droge za osobnu upotrebu više neće biti kazneno djelo.

'Mi smo kao stručno tijelo radnoj skupini poslali argumente za i protiv izbacivanja ovog kaznenog djela. No slijedom međunarodne prakse, smatramo da je bolje da ovo djelo bude u prekršajnoj zoni, uz strožu politiku prekršajnih sudaca i jake zaštitne mjere, kao što su savjetovanje, dobrotvorni rad ili liječenje. Sve je otvoreno za javnu raspravu', pojasnio je za Jutarnji list Dubravko Klarić, predstojnik Vladina Ureda za suzbijanje zloporabe droga. Istaknuo je da je iznimno važno da posjedovanje ostane kažnjivo, ali ne nužno u kaznenoj sferi.

Kakav kazneni zakon bi nam trebala donijeti ova kaznena reforma, možete pročitati u našem tekstu Jeste li spremni na novi Kazneni zakon.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još