TROSATNO JURINOVO SVJEDOČENJE

Puknute veze krive za tragediju na Kornatu?

11.05.2011 u 19:18

Bionic
Reading

U nastavku suđenja bivšem šibensko-kninskom vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici za kornatsku tragediju, u kojoj je poginulo 12 vatrogasaca, danas je na Županijskome sudu u Zadru svjedočio glavni vatrogasni zapovjednik Mladen Jurin

Tijekom trosatna svjedočenja Jurin je kazao da je glavni problem bio 'pucanje sustava veze', odnosno jako teško uspostavljanje komunikacije između vatrogasaca na otoku i vatrogasnog centra u Šibeniku.  U javnosti se stvorila slika da je akcija spašavanja ranjenih vatrogasaca s Kornata bila traljava, a zapravo je glavni uzrok svemu bila izrazito loša veza između zapovjednika Slavice i vatrogasaca na otoku, rekao je Jurin.


'Najveći problem je cijelo vrijeme bio sustav veze. Mi cijelo vrijeme nismo imali pravu i konkretnu informaciju o tome što se tamo događa. Ja sam tek oko 17 sati doznao da se tamo nešto dogodilo i da tamo ima ozlijeđenih', rekao je Jurin.

Mnogih pojedinosti Jurin se danas nije mogao sjetiti - primjerice nije znao je li o tragediji obaviješten Centar 112 koji je u sustavu Državne uprave za zaštitu i spašavanje i tko je bio obvezan to učiniti. Međutim, rekao je da su za akciju spašavanja znali oni koji su i trebali znati - MORH, Hrvatska vojska, GSS i Hitna medicinska pomoć.

Jurin je posvjedočio da je vladi dao pozitivno mišljenje da se u Grčku uputi jedan kanader za ispomoć. Tada, kako je rekao, nije bilo požara u Hrvatskoj, a na raspolaganju su bila četiri kanadera.

Slavičin odvjetnik Čedo Prodanović tvrdi da tada nisu bila na raspolaganju četiri kanadera, već da su neki bili na remontu te je pitao jeli to Jurin provjerio. Jurin je rekao kako su na dan kad je zatražen kanader u Hrvatskoj bila četiri ispravna zrakoplova te da je o ustupanju Grčkoj odlučivao MORH.

Suđenje se nastavlja 17. svibnja svjedočenjem Jurinova pomoćnika za priobalje Tomislava Vuke, koji je na dan tragedije čitavo vrijeme bio s Jurinom i komunicirao sa Slavicom. Za 18. svibnja kao svjedok je najavljen i tadašnji ministar obrane Berislav Rončević.

Slavica je optužen za kazneno djelo protiv opće sigurnosti jer je na otok Kornat u kolovozu 2007. poslao dvojicu maloljetnika, civilnog ročnika te vatrogasce koji niu završili vježbe spuštanja iz helikoptera, a tereti se i za kašnjenje akcije spašavanja unesrećenih.Od ukupno 13 vatrogasaca zahvaćenih požarom 12 je poginulo, a jedini je preživio Frane Lučić iz Tisnog.