STRELJANJE ZAROBLJENIKA

Na suđenju 'Pumama' uskoro svjedoči vještak

10.05.2011 u 17:44

Bionic
Reading

Na suđenju bivšim pripadnicima 7. gardijske brigade 'Pume', optuženima da su u akciji 'Maestral' 1995. strijeljali srpske zarobljenike, nakon niza svjedoka trebao bi krajem svibnja biti ispitan sudsko-medicinski vještak kao posljednji od 40-ak svjedoka koje je u ovom suđenju predložilo tužiteljstvo

Sudsko-medicinski vještak ranije je svjedočio i u istrazi, a iz njegova je nalaza proizlazilo da su vojnici 3. brigade vojske Republike Srpske zarobljeni živi te da su umrli nasilnom smrću. Na suđenju će nakon vještačenja biti pročitana vojna dokumentacija, među kojom je i ratni dnevnik 'Puma' na dan strijeljanja te izvještaj o ekshumaciji žrtava sastavljen u Banja Luci.


Do sada je u sudnici ispitano više suboraca optuženih 'Puma' koji su u vrijeme zločina također bili u akciji Maestral na području Glamoča u Bosni i Hercegovini. Neki od njih kazali su da o cijelom događaju ne znaju ništa, no dio ih je potvrdio navode iz optužnice, prema kojoj su zarobljenici strijeljani po naredbi tadašnjeg zapovjednika brigade Ivana Korade.

Uz prvooptuženog Emila Črnčeca, koji je do umirovljenja na vlastiti zahtjev bio zamjenik načelnika Operativne uprave Glavnog stožera HV-a, za strijeljanje zarobljenika se terete Tihomir Šavorić, koji je nakon rata izabran za gradskog vijećnika u Ivancu, Anto Novačić, Robert Precehtjer, Nenad Jurinac, Goran Gaća i Robert Bevak.

Optuženi su uhićeni u lipnju 2009., a u listopadu iste godine, na dan kada je podignuta optužnica pušteni su na slobodu, no kasnije su ponovno vraćeni u pritvor iz kojega na suđenje dolaze u okovima.

U egzekuciji u Mliništima i Halapićima nedaleko Glamoča hicima iz automatskih pušaka ubijeni su zarobljeni vojnici Republike Srpske Radoslav Lakić, Pero Vidović, Petar Jotanović, Dragoslav Mutić, Borislav Vukić i jedan nepoznati muškarac.