POJAČAN INTERES ZA ORUŽANE SNAGE

MORH zapošljava 500 vojnika i časnika

10.05.2011 u 15:28

Bionic
Reading

Ministarstvo obrane, kako doznajemo, namjerava primiti više od 500 novih profesionalnih vojnika i časnika u Oružane snage. Vlada je, naime, prije dva dana prihvatila zaključak kojim se MORH-u odobrava novi plan pribavljanja djelatnih vojnih osoba za 2011. godinu. Novo zapošljavanje djelatnih vojnih osoba popravit će starosnu, ali i obrazovnu strukturu HV-a. Tim će projektom u sustav ući 400 profesionalnih vojnika i 110 mladih visokoobrazovanih časnica i časnika, otkriva Vjesnik

U Hrvatskoj osjetno raste zanimanje za posao u Oružanim snagama, uključujući dragovoljno služenje vojnog roka, otkrivaju najnovija istraživanja stavova osamnaestogodišnjaka koji se upisuju u vojnu evidenciju, piše Vjesnik

HV dobiva prvu generalicu?

Kad je riječ o zapovjednim i voditeljskim dužnostima u MORH-u i HV-u, žene su zastupljene sa samo 7,6 posto. Istina, u strukturi viših časničkih činova časnica ima 12,3 posto, no HV i dalje nema nijednu djelatnu časnicu s generalskim činom. Oružane snage su još prije dvije godine dobile prvu brigadirku koja je u 11. naraštaju završila najvišu razinu vojne izobrazbe, Ratnu školu 'Ban Josip Jelačić'. Budući da je time ispunila formalne uvjete za promaknuće u generalski čin, nagađa se da bi upravo na okruglu, 20. obljetnicu nastanka, HV mogao dobiti prvu generalicu.

'U odnosu na ranije godine, zanimanje za zapošljavanje u vojsci je poraslo', ponosno ističu u Ministarstvu koje je prijašnjih godina imalo velikih problema s novačenjem i služenjem vojnog roka zbog poplave prigovora savjesti.

Najveći rast pozitivnih stavova mladih bilježe upravo o dragovoljnom služenju vojnog roka, a prije nekoliko dana u vojarnu u Požegi stiglo je 300 novih kandidata.
Prije njih, kroz dosadašnjih pet naraštaja dragovoljnog služenja vojske program obuke završilo je 1187 ročnika. MORH je one najbolje pozvao da nastave raditi u vojsci, a ugovore o profesionalnoj vojnoj karijeri dosad ih je potpisalo 786. Samo na taj način Oružane snage dobile su novih 707 vojnika i 79 časnika.

Pri svakom upisu osamnaestogodišnjaka u vojnu evidenciju MORH već petu godinu uzastopce provodi ispitivanja njihovih stavova prema HV-u. Ispitivanja uključuju zanimanje za zapošljavanje u djelatnoj vojnoj službi, informiranost o Oružanim snagama te stav o sudjelovanju Hrvatske u mirovnim operacijama.

'Rezultati pokazuju da među osamnaestogodišnjacima prevladava pozitivan opći stav prema vojsci', tvrde u Ministarstvu. Ističu i sve veći interes žena za zapošljavanje u vojsci. Dosad je, primjerice, više od 140 žena završilo dragovoljni vojni rok i prošlo obuku u postrojbama HV-a. Sve se više žena javlja i na natječaje za prijem u djelatnu službu, a to se vidi i u strukturi Oružanih snaga.

U Ministarstvu obrane i Oružanim snagama danas je zaposleno 3170 vojnikinja, dočasnica, časnica, službenica i namještenica, što je 15,9 posto zaposlenih. U upravnom dijelu Ministarstva ima ih više nego muških kolega (51,8 posto), a u HV-u ih je osjetno manje, samo 12,6 posto. Hrvatska je ispred mnogih članica NATO-a u kojima udjel žena rijetko prelazi sedam posto, a prostora za poboljšanje u segmentu spolne ravnopravnosti još ima.