DAŠAK LJETA PA ZAHLAĐENJE

Sutra do ljetnih 28°C, a za vikend kiša

10.05.2011 u 10:48

Bionic
Reading

Lijepo proljetno vrijeme s ugodnim temperaturama, koje će ponegdje dosezati i ljetnih 28°C, nastavit će se sve do petka, kada će na naše krajeve početi utjecati sredozemna ciklona koja će nam donijeti više oblaka, pa čak i pljuskove, upozoravaju prognostičari

Srijeda će u kontinentalnim krajevima biti većinom sunčana uz slab do umjeren sjeveroistočni vjetar. Jutarnja temperatura kretat će se od 3 do 8°C, a dnevna do 23°C.

Na Jadranu će u srijedu biti djelomično sunčano, povremeno uz malu do umjerenu naoblaku i suho. Puhat će umjerena bura i tramontana. Danju će biti toplo i vrlo toplo s najvišim dnevnim temperaturama od 23 do 28°C.

I u četvrtak će u cijeloj Hrvatskoj prevladavati sunčano i toplo uz većinom slab dnevni vjetar. Jutro će biti malo svježije, a najviše dnevne temperature kretat će se između 22 i 27°C.

U petak će na područje Sredozemlja početi pristizati nešto vlažniji zrak, što će se očitovati u većoj količini naoblake, osobito u zapadnim i sjeverozapadnim krajevima. Nije isključeno da bi u prvom dijelu dana ponegdje moglo pasti i malo kiše. Temperature će uglavnom ostati slične, no na sjeverozapadu bi ih oblačnije vrijeme moglo sniziti za koji stupanj.

Na Jadranu će petak biti pretežno sunčan uz više oblaka na sjevernom dijelu. Temperature će se i dalje uglavnom kretati između 20 i 25°C.

U kontinentalnom dijelu zemlje u subotu bi još moglo biti suho i toplo, uz malu mogućnost mjestimične kiše, ponajprije na sjeverozapadu. Temperature će se kretati oko ugodnih 20-ak stupnjeva.

Na Jadranu će u subotu biti djelomično sunčano uz više oblaka na sjevernom dijelu, gdje nije isključena i mogućnost kakva pljuska.

Nedjelja će donijeti veće naoblačenje uz mogućnost kiše u cijeloj zemlji, čime će se i temperature zraka malo sniziti. Prognostičari isključuju mogućnost novog mraza, ali predviđaju da će to biti uvod u nešto promjenjiviji sljedeći tjedan, kaže predsjednik udruge Crometeo Kristijan Božarov.

Zanimljivosti

Od 5. do 9. svibnja 1957. godine u Gorskom kotaru je napadalo 80-ak cm snijega. Snijeg je padao i u Varaždinu i u Zagrebu, gdje se temperatura spustila do -2°C, a u gorskim krajevima i do -11°C.

Na sutrašnji dan 11. svibnja 1972. na splitskoj je rivi izmjereno pola metra leda od tuče.

U narodu postoje brojne izreke vezane uz mjesec svibanj, od kojih neke ukazuju na štetnost mraza u svibnju.

Jedna od njih kaže: 'Svibanjska rosa sve nagoji, a svibanjski mraz sve ubije.'

Druga upozorava: 'Po vas maj ne ostavljaj zimski halj', što znači da su i u svibnju ponekad mogući hladniji prodori zbog kojih ne treba definitivno pospremiti zimsku odjeću.