PRAVAŠI PROTIV ULASKA

HSP: Zašto ne EU

09.05.2011 u 22:45

Bionic
Reading

HSP će preporučiti da se na predstojećem referendumu hrvatski državljani izjasne protiv ulaska u EU jer procjenjuje da je cijeli pregovarački proces kakav je namješten Hrvatskoj nova klopka za Hrvatsku, poput Haaga, ocijenio je danas u Vukovaru predsjednik HSP-a Danijel Srb na javnoj tribini 'Zašto ne EU'

'Nismo protiv EU, niti zemalja članica no ostaje činjenica da hrvatska diplomacija nije osigurala potporu svih članica EU za njen ulazak', rekao je Srb. Dodao je da se zbog nesklonosti pojedinih zemalja Hrvatskoj pregovarački proces pretvorio u to tko će Hrvatskoj postaviti teže uvjete, odnosno tko će više zaraditi na njezinu štetu.


Srb je ocijenio da ne stoji teza kako Hrvatska nema alternativu u ulasku u EU. Smatra da Hrvatska treba imati jasne nacionalne interese posebno iz područja sigurnosti te gospodarskog i tehnološkog razvoja. Srb ocjenjuje da ulaskom Hrvatske u EU sigurnost neće biti povećana te da je upitan i brži gospodarski razvoj zemlje.

Smatra da Hrvatska sama može osigurati brže stope gospodarskog rasta te podsjeća da Turska, iako nije niti kandidat za EU, snažnije gospodarski raste nego njene susjede koje su članice EU, poput Bugarske, Rumunjske i Grčke.

Podsjetio je da će u prvog godini članstvo u EU stajati 609 milijuna eura, a u drugoj godini 630 milijuna eura, a zatim će članarina rasti. 'Taj novac u Hrvatskoj može ostvariti bitno veće učinke ako se uloži u onaj dio gospodarstva koji će biti temeljni nositelj razvoja', istaknuo je Srb.

Novac koji je raspolaganju iz EU fondova naša će država moći koristiti samo za projekte koji su od interesa EU, a ne od interesa za RH, ocijenio je Srb. Objasnio je da će na raspolaganju biti veliki novac za pročišćavanje otpadnih voda no njegovim korištenjem Hrvatska će financirati gospodarstva (Njemačke, Francuske, Italije), jer će te pročišćivače kupovati u tim zemljama, a s druge strane hrvatski građani dobit će samo 30 do 50 posto skuplju vodu i odvodnju.