1,2 MILIJUNA EURA

Sanaderu odblokirani austrijski računi!

09.05.2011 u 16:54

Bionic
Reading

Odvjetnik bivšeg premijera Ive Sanadera, Goran Suić, izjavio je za Hrvatski radio da je državno odvjetništvo u Austriji deblokiralo Sanaderove račune 'zamrznute' tijekom austrijske istrage zbog sumnje u pranje novca, nakon što je utvrdilo da u tom slučaju nisu počinjene nikakve nezakonitosti. Nagađalo se kako je na tim računima oko 1,2 milijuna eura

'Dobili smo odluku državnog odvjetništva Austrije, odjela za korupciju, koji je deblokirao sredstva na računima gospodina Sanadera, jer je u istrazi utvrđeno da nema nezakonitosti i nikakvih nepravilnosti', izjavio je Suić nakon odluke Zemaljskog suda u Salzburgu koji je danas odobrio Sanaderovo izručenje Hrvatskoj.

Suić je izjavio da je Sanader dobro primio odluku o izručenju. Sanaderov bečki odvjetnik Werner Suppan najavio je odmah žalbu na odluku suda jer tvrdi da bivši premijer u Hrvatskoj neće imati pošteno suđenje. O žalbi odlučuje Viši zemaljski sud u Linzu, a do te odluke bivši hrvatski premijer ostaje u pritvoru u Salzburgu, u kojem se nalazi od 10. prosinca prošle godine.

Sanadera se tereti za zlouporabu položaja i ovlasti u više slučajeva. Istražuje se njegova uloga u slučaju Fimi medija, tvrtke preko koje je iz ministarstava i javnih poduzeća izvučeno više desetaka milijuna kuna. Nadalje u slučaju nezakonitog poslovanja Hrvatske elektroprivrede s Diokijem kao i u slučaju uzimanja provizije od 3,5 milijuna kuna tijekom pregovora s Hypo bankom o davanju kredita Hrvatskoj.

Istražuje se i namjera Sanadera i vlasnika Diokija Roberta Ježića da JANAF-u prodaju zemljište za izgradnju rezervoara nafte po cijeni većoj za oko 10 milijuna eura od realne tržišne vrijednosti.