MASOVNA GROBNICA

Sanader traži istragu zločina u slovenskom rudniku

10.03.2009 u 15:44

Bionic
Reading

Hrvatski premijer Ivo Sanader zatražio je danas od mjerodavnih institucija da zajedno sa slovenskim institucijama istraže zločin o kojem svjedoči nedavno otkrivena masovna grobnica u Sloveniji te da se odgovorni kazne.

'Tražimo, u ime Vlade, od mjerodavnih institucija da se istraži i ovaj zločin, u suradnji sa slovenskim institucijama i da se mjerodavni kazne', kazao je Sanader na današnjoj sjednici Vlade, ističući kako ni jedan zločin ne smije ostati nekažnjen.

Vlada je danas donijela odluku o objavi sporazuma sa Slovenijom o označavanju vojnih groblja, što će omogućiti da on i stupi na snagu. Na temelju tog sporazuma u dvjema će se državama obilježiti grobovi vojnika i civilnih žrtava koji su u poratnim razdobljima izgubili živote u Hrvatskoj ili Sloveniji, a do sada nisu dostojno pokopani.

O provedbi sporazuma brinut će se posebno mješovito povjerenstvo, u kojem će svaka država imati po tri člana.

Dvije države obvezale su se, među ostalim, da će se međusobno izvještavati otkriju li nove vojne grobnice na svom teritoriju.

Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor izvijestila je da je s ministrom unutarnjih poslova Tomislavom Karamarkom posjetila masovnu grobnicu u Hudoj Jami u Sloveniji, gdje su im slovenski istražitelji kazali kako je među žrtvama u rudniku Barbara bilo i nekih koje su preživjele eksploziju.

'Ti su ljudi pogubljeni bez suda i bez pravde, a tajna kojom je kasnije obavijen rov dodatno je stigmatizirala i kaznila njihove obitelji, koje sve ove godine nisu imale pravo pronaći i dostojno pokopati svoje članove', rekla je Kosor.

Izvijestila je i da je u ime Vlade slovenskim istražiteljima ponudila pomoć hrvatskih laboratorija u identifikaciji žrtava.
I Kosor je naglasila važnost otkrivanja počinitelja i nalogodavaca tog zločina. 'Ako ne mogu stati pred lice pravde, onda neka barem stanu pred lice povijesti', rekla je Kosor.