Hrvatska HODAK O PRAVNIM LIJEKOVIMA

Sanader može biti izručen prije izbora

Do slijetanja Ive Sanadera na hrvatsko tlo moglo bi proći šest mjeseci do godinu dana, procjenjuje odvjetnik Zvonimir Hodak, koji je sličnu austrijsko-hrvatsku priču oko izručenja prošao sa svojim klijentom Vladimirom Zagorcem

Zemaljski sud u Salzburgu u ponedjeljak je odobrio Sanaderovo izručenje Hrvatskoj, ali to je prvostupanjska odluka, podsjeća Hodak i dodaje da obrana sada ima rok od 14 dana za podnošenje žalbe, koju je Sanaderov bečki odvjetnik Werner Suppan i najavio odmah nakon odluke sutkinje Claudie Lechner.

Sanader u međuvremenu ostaje u pritvoru, a njegova žalba ide apelacijskom sudu, odnosno Višem sudu u Linzu, gdje se na odluku može čekati tri do šest mjeseci, a ukoliko žalba bude odbijena, sljedeća instanca je Vrhovni sud Austrije, nakon kojega je, bude li žalba opet odbijena, potrebna još suglasnost na izručenje od strane austrijske ministrice pravosuđa, a dotad može proći i godinu dana, objašnjava Hodak.

Dakako, ne odluči li se obrana na dodatne izvanredne pravne lijekove, poput žalbe Ustavnom sudu ili tužbe Europskom sudu za ljudska prava, ali oni nemaju suspenzivni karakter, odnosno ne odgađaju izručenje, dodaje Hodak.

Smatra da će se Sanader ipak uspjeti braniti sa slobode s obzirom da mu je austrijski USKOK odblokirao imovinu u Austriji jer na računima nije pronađeno ništa nezakonito, pa ima i novca za plaćanje kaucije. Naime, Naime, Sanaderov hrvatski odvjetnik bivšeg premijera Goran Suić izjavio je za Hrvatski radio da je državno odvjetništvo u Austriji deblokiralo Sanaderove račune 'zamrznute' tijekom austrijske istrage zbog sumnje u pranje novca, nakon što je utvrdilo da u tom slučaju nisu počinjene nikakve nezakonitosti.

O soluciji jamčevine Suppan također već ispipavao teren, a šuška se da je za Sanadera već s tom namjerom unajmljen stan u Salzburgu, čiju bi adresu morao dostaviti sudu i javljati se živeći pod strogim pravilima, no to je zasad ipak još upitno s obzirom da je u pritvoru, između ostalog, i završio zbog bijega.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još