U SABORU

Žestoki sukob DIP-a i GONG-a

09.05.2011 u 12:36

Bionic
Reading

Da li Državno izborno povjerenstvo dobro obavlja svoj posao i doprinosi li poboljšanju izbornog procesa, pitanje je kojim se bavio današnji okrugli stol u organizaciji GONG-a i Fakulteta političkih znanosti. Iako se očekivala konstruktivna rasprava na temu izborne administracije, okrugli stol ipak je obilježio sukob između GONG-a i DIP-a

Iako dosad nije bilo pretjerano prigovora na rad, ali ni grešaka u radu Državnog izbornog povjerenstva, pogotovo u pogledu izbora, današnji okrugli stol pokazao je da problema ipak ima. Naime, iako je DIP stalno tijelo koje radi kontinuirano, GONG mu je predbacio da nije odgovorio na izazove te da su njegove aktivnosti tijekom predsjedničkih izbora 2010. bile minimalne. Kao problem GONG je naveo i podkapacitiranost (DIP ima 12 zaposlenih, od kojih jedan dio radi na Vrhovnom sudu), ali i ovisnost o proračunu, zbog čega je upitna mogućnost samostalnog i neovisnog djelovanja DIP-a.

'GONG smatra da nije slučajno što DIP funkcionira u skučenom obliku jer glavnim političkim akterima ne odgovara previše neovisna institucija. Treba pomoći i treba lobirati da DIP doista postane jedno neovisno tijelo koje će imati predsjednika i glavne upravne funkcije profesionalne i stalne, koje će imati daleko veći proračun i jasan plan rada, koje će educirati građane. Primjerice, Velika Britanija je tek 2000. osnovala izborno povjerenstvo koje ima svoj ugled. Riječ je o tijelu sa 150 zaposlenih i 10 povjerenika', kazao je dekan Fakulteta političkih znanosti i član Vijeća GONG-a Nenad Zakošek

Za mišljenje o radu DIP-a, u GONG-u su priupitali i novinare, koji s Izbornim povjerenstvom često komuniciraju za vrijeme izbora. Pet anketiranih novinara Izbornom povjerenstvu zamjerilo je pasivnost i nedostatak inicijative vezane uz djelokrug njegovog rada. 'Kada DIP i pokrene neku inicijativu za izmjenu izbornog zakonodavstva prema nadležnim ministarstvima, a ministarstvo odbije prijedloge DIP-a, novinari smatraju da nedostaje snažna reakcija i javni pritisak od strane DIP-a na nadležna tijela', stoji u izvještaju GONG-a o radu Izbornog povjerenstva.

Na pitanje odnosa, prvenstveno DIP-a i Ministarstva uprave, koje su uglavnom bavi izbornim zakonodavstvom, osvrnuo se i Zakošek. 'Nije poanta u tome da je GONG nasuprot vama. On je vaš saveznik, javnost je vaš saveznik, ali je poanta u tome da ministar uprave nije vaš saveznik. Vi morate imati metodičku sumnju u ono što on radi, a vi mislite da je on vama nadređen i da vi morate zdravo za gotovo uzeti sve što Ministarstvo uprave kaže. Neovisno tijelo znači da će imati metodičku sumnju prema svakom djelovanju uprave, a o Vladi da i ne govorimo', kazao je Zakošek, odgovorivši tako potpredsjednici DIP-a Zdravki Čufar Šarić, koja je u svom 40-minutnom izlaganju sasula kritike i na račun GONG-a.

Potpredsjednica DIP-a GONG-u je zamjerila nekorektnost i zlonamjernost zbog tvrdnje da Izborno povjerenstvo radi samo za izbore, dodavši da osim parlamentarnih, predsjedničkih i lokalnih postoje i dopunski i manjinski izbori, ali da i DIP u vrijeme kada nema izbora održava niz sastanaka vezanih uz izborno zakonodavstvo.

Smatramo da bi se GONG trebao baviti svojom osnovnom funkcijom, koja proizlazi iz njegovog naziva, jer ocjena i procjena rada raznih državnih tijela samo ukazuju na njegovu želju za samopromocijom, a ne i na njegovu kompetentnost da baš o svemu može iznositi argumentirane stavove. Da je tome tako, onda se ne bi događali ekscesi na biralištima koje su izazivali upravo njihovi, nedovoljno educirani promatrači', poručila je GONG-u Čufar Šarić

Odgovorio joj je izvršni direktor GONG-a Dragan Zelić. 'GONG-u nije u cilju promocija, nego ukazivanje na nedostatke sustava. Nikad ne kritiziramo bez nuđenja nekakvih prijedloga kako stvari poboljšati. Žao mi je što neki ljudi u DIP-u ne razumiju što GONG radi. GONG ne promatra samo izbore, GONG ne prati samo rad tijela koja promatraju izbore. GONG se bavi i drugim stvarima, poput praćenja rada Vlade i drugih institucija, praćenja provođenja Zakona o pravu na pristup informacijama, Zakona o sprečavanju sukoba interesa, borbe protiv korupcije. Nitko nam neće propisivati što ćemo raditi, to ne dolazi u obzir od bilo koga', kazao je Zelić

DIP-ovka Čufar Šarić osvrnula se i na ono što je najzanimljivije javnosti - popise birača i glasanje mrtvih, zbog kojih se DIP zna naći na udaru kritika iako popisi birača nisu u nadležnosti Izbornog povjerenstva.

'Za izradu popisa birača zaduženo je Ministarstvo uprave, a DIP je samo njihov korisnik. Ne bi bilo dobro kada bi jedno državno tijelo sumnjalo u točnost podataka koje mu dostavlja drugo državno tijelo, pa to ne čini niti povjerenstvo. Činjenica je da u periodu između zaključivanja popisa birača i dana provođenja izbora uvijek umre određen broj osoba, navodno njih oko 1800, i većina tih osoba se zbog administrativnih razloga ne može brisati s popisa birača do dana izbora. I kod najčišćeg popisa birača na svijetu, na njemu će se uvijek nalaziti određen broj umrlih osoba', kazala je Čufar Šarić, dodavši da čak ni to ne utječe na ispravnost izbora jer se birači tako i tako moraju legitimirati na izborima.

Na GONG-ovu kritiku da Izborno povjerenstvo kao tijelo nije dovoljno vidljivo u javnosti, Čufar Šarić je kazala kako je 'zakonom Povjerenstvo utvrđeno kao tijelo za provođenje izbora, a ne kao tijelo koje će oblikovati politička stajališta'.

Međutim, na izjave da je DIP samo tijelo koje provodi zakon reagirao je profesor na zagrebačkom Pravnom fakultetu Josip Kregar, poručivši DIP-ovcima da ne mogu biti nekritični i pasivni.

'Vaš posao nije primjena zakona. Postoje dobri i bolji pravnici i oni bolji trebaju raditi poslove koji zahtijevaju više od rutinskog čitanja svoje nadležnosti. Vaše nije da šutite i slušate, nego baš suprotno, zamisao je da budete aktivno tijelo s puno autoriteta koje će Vlada slušati u izbornim pitanjima jer ćete vi ostati i nakon promjene Vlade i nakon smjene vlasti i nakon što ovaj ili onaj ministar napusti svoju funkciju. Zato je vaša kritička pozicija toliko važna', zaključio je Kregar, dodavši da zadatak DIP-a nije pisanje uputa i rješenja, nego rješavanje problema.