MOGUĆI POTPISNIK UGOVORA HRVATSKE I EU

'Hrvatska zaslužuje što brži završetak pristupnih pregovora'

06.05.2011 u 20:57

Bionic
Reading

Hrvatska zaslužuje što brži završetak pristupnih pregovora, rekao je poljski premijer Donald Tusk u intervjuu za Dnevnik plus HTV-a uoči svojeg dvodnevnog službenog posjeta Hrvatskoj, naime, Poljska, nakon Mađarske, 1. srpnja preuzima šestomjesečno predsjedanje Europskom unijom

S obzirom na to, Tusk je na pitanje hoće li on biti osoba koja će s Hrvatskom potpisati ugovor o članstvu, rekao: 'Bilo bi mi jako drago, iako to ne ovisi samo o poljskom angažmanu, nego i o stopostotnom angažmanu hrvatske Vlade'.

'Smatram da je Hrvatska jedna od država koja zaslužuje što brži završetak pristupnih pregovora s EU-om', rekao je predsjednik poljske vlade i dodao: 'Kad sam se prije šest godina obraćao hrvatskim čelnicima u Gdanjsku, rekao sam da Hrvatska uvijek može računati na poljsku potporu, da ćemo bezuvjetno podupirati europske aspiracije Hrvatske'.

Poljska je za svoje predsjedanje kao prioritet postavila napredak u procesu proširenja, rekao je. 'To se odnosi na Hrvatsku, kao i na druge države kojima je cilj pristup EU-u. I moja je osobna želja da se te odluke donesu tijekom poljskoga predsjedanja. Pogotovo zato što bi se zemlje koje će ubuduće predsjedati EU-om mogle usredotočiti na druge probleme više nego na proširenje', rekao je i dodao, 'stoga bismo trebali...učiniti sve da se to dogodi do kraja godine'.

Tusk u Beogradu: Potpuno pravo zemalja zapadnog Balkana za članstvom u EU

Tusk je u petak bio u Beogradu u razgovorima s najvišim srbijanskim političkim dužnosnicima izrazio potporu Poljske, koja od srpnja preuzima predsjedanje Europskoj uniji, srbijanskim naporima u kontekstu europskih integracija.

Tusk se nakon toga sastao i sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem, s kojim je također razgovarao o bilateralnim odnosima i unapređenju gospodarske suradnje u kontekstu budućeg poljskog predsjedništva EU.

Na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji nakon sastanka s predsjednikom srbijanske vlade Mirkom Cvetkovićem, Tusk je izrazio potporu Poljske Srbiji i drugim balkanskim zemljama u procesu europskih integracija, ustvrdivši kako je 'potpuno pravo' zemalja zapadnog Balkana da nastoje postići članstvo u Uniji.

Poručio je kako je važno da unutar država koje teže priključenju EU bude postignut nacionalni konsenzus o potrebi europskih integracija, te najavio kako će Poljska do kraja godine ratificirati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Srbije.

Predsjednici vlada dviju država razgovarali su i o gospodarskoj suradnji, pri čemu je Cvetković istaknuo mogućnosti njezina unapređenja.